KLIMA

CO2-fangst kan bli u-hjelp

CO2-BOMBE: Bedriften SASOL Secunda i Sør-Afrika produserer syntetisk olje, bensin, diesel og en rekke andre kjemiske produkter fra kull. Anlegget regnes som en versting når det gjelder klimautslipp.
CO2-BOMBE: Bedriften SASOL Secunda i Sør-Afrika produserer syntetisk olje, bensin, diesel og en rekke andre kjemiske produkter fra kull. Anlegget regnes som en versting når det gjelder klimautslipp. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
25. sep. 2008 - 07:40

Norge har lovet milliarder til å stanse avskogingen i verden, for eksempel i Brasil. Statsminister Stoltenberg har dog fått kritikk for at pengestøtten skal gå over bistandsbudsjettet.



Nå viser det seg at også framtidig hjelp til CO2-fangst i fattige land skal finansieres via bistandsmidler, skriver Aftenposten.

Plan

Avisen har fått fatt i et utkast til en plan for satsing på ren energi i fattige land, og i planen heter det blant annet at det jobbes konkret med hvordan penger kan brukes til å fange CO2 fra Sasol-anlegget i Sør-Afrika.



Anlegget slipper ut nesten like mye CO2 som hele Norge, og lager blant annet bensin fra kull.



– Riktig og viktig at Norge vil bruke penger på dette. Men å ta det over bistandsbudsjettet betyr det samme som å ta mat og utvikling fra de aller fattigste, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken til Aftenposten.

Les også: Starter CO2-rensing av kullkraft

– Helt feil

Han mener det kan skape store problemer i klimaforhandlingene.



– Norge har, som alle rike land, lovet bistand til fattigdomsbekjempelse på minst én prosent av BNP. Det blir helt feil dersom det er klimainvesteringer i den tredje verden som skal gjøre at vi når dette målet. I realiteten tar vi da fra penger vi har lovet til å bekjempe fattigdom til å finansiere egne utslippskutt, sier Haltbrekken.

Ikke enig

Miljøvernminister Erik Solheim avviser kritikken.



– Ikke ett øre tas fra dagens bevilgninger til helse og utdanning til klimatiltak. Men veksten i bistanden de neste årene vil først og fremst gå til klimatiltak, selv om den øvrige bistanden også vil øke. Vi har ingen som helst mulighet til å bekjempe fattigdommen i verden uten at vi stanser klimaendringene.

Les også: Solheim nøler med biodrivstoff

– Norge må gjøre jobben

Han understreker at det foreløpig er lite aktuelt med store pengesummer til CO2-fangst i fattige land.



– Det er først når teknologien er ferdig utviklet og blitt kommersiell at det blir snakk om å satse stort på dette. Og den jobben må gjøres i Norge, USA, EU og Australia, sier Solheim.

Les også: Solheim: - Viktigere å rense kullkraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.