KRAFT

– Byggestans fram til 2012

I DRIFT 4. KVARTAL: Den 4,6 milliarder dyre NorNed-kabelen blir verdens lengste undersjøiske kabel, og kan øke marginene til norsk kraftbransje ytterligere.
I DRIFT 4. KVARTAL: Den 4,6 milliarder dyre NorNed-kabelen blir verdens lengste undersjøiske kabel, og kan øke marginene til norsk kraftbransje ytterligere. Bilde: Statnett
Camilla Aadland, Ole K. Helgesen, Trond GramCamilla Aadland, Ole K. Helgesen, Trond Gram
9. sep. 2009 - 11:49

Mandag ble det vedtatt at Norge skal samarbeide med Sverige om grønne sertifikater etter flere år med politisk tautrekking.

– Det er ikke mye innhold, annet enn at vi skal ha en felles ordning med svenskene fra 2012 og at den er teknologinøytral, sier Bjørn Lauritzen, daglig leder i Småkraftforeningen.

Byggestans Bjørn Lauritzen i Småkraftforeningen.
Byggestans Bjørn Lauritzen i Småkraftforeningen.

Byggestans

Kabler til utlandet, mer ressurser til NVE og overgangsordning for prosjekter med oppstart før 2012 er noe av det som må på plass.

– Det sentrale er at vi nå har fått en periode frem til 1. januar 2012 hvor man i realiteten har innført byggestans. Hva med de som skal sette spaden i bakken i mellomtiden, og de som tidligere har blitt lovet en grønn sertifikatordning fra 2004? Det er viktig at man holder tidligere løfter, mener han.



Frykter byggestans

– Det er ekstremt viktig med en juridisk bindende garanti for industrien, ellers får du en byggestopp som vil ramme leverandørindustrien, sier han.

Ambisjonsnivået i avtalen er satt til 25 TWh fordelt på de to landene.

– Det er ganske bra. 12 til 13 TWh på 10 år er ambisiøst. Men paradokset er at NVEs kapasitet er sprengt. Og i Sogn og Fjordane er det ingen kraftverk som kommer på plass før den nye linjen mellom Ørskog og Fardal er på plass. Det er viktig at man setter alle kluter til for å gjøre noe med nettet, sier småkraft-eksperten.

Samtidig understreker han at det må bygges linjer til utlandet og viser til at hele poenget med å bygge ny fornybar energi er at man skal eksportere, slik at gass- og kullkraft i Europa erstattes.





– Strømmen vil bli dyrere

Hans O. Felix i El og IT-forbundet mener folk må ta innover seg at grønne sertifikater er noe som etableres med bakgrunn i klimasituasjonen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Når Norge tar på seg forpliktelser med sertifikatene, pluss EUs 20-20-20-plan, er det klart at all denne energien ikke kan brukes i Norge.

– Selv om vi bygger ut mer industri i Norge må vi ha bedre forbindelse med utlandet. Det har ikke gått opp for alle. Strømmen kommer til å bli dyrere for å få til dette, sier Felix.



Trenger kabler Konsernsjef i Lyse, Eimund Nygaard.
Trenger kabler Konsernsjef i Lyse, Eimund Nygaard.

Trenger kabler

Konsernsjef i Lyse, Eimund Nygaard, tror ikke grønne sertifikater nødvendigvis gir mer vindkraft.

– Å bygge ut vindkraft er ikke så enkelt som politikerne og miljøvernerne vil ha det til. Vi er et lite land med et lite marked. Etter finanskrisen har forbruket sunket med 20 prosent, og alle prognoser viser at vi går mot et stort kraftoverskudd. Forbruket kan ta seg opp igjen, men det er vanskelig å se for seg. Den industrien som er lagt ned, vil ikke komme tilbake. Derfor vil det ikke bli investert i store vindkraftprosjekter før det er på plass mange nye utenlandskabler, sier Nygaard.



– Ikke teknologinøytral

Forsker Knut Einar Rosendahl ved Statistisk sentralbyrå tror ikke grønne sertifikater er det beste virkemiddelet for å få mer fornybar energi.

– Jeg har mer tro på å gjøre det dyrere å slippe ut CO2. Norge har nesten ikke noe kraftproduksjon som gir CO2-utslipp i dag, dermed er det unødvendig å satse på et system med grønne sertifikater her, mener SSB-forskeren.

Han sier at ordningen ikke er teknologinøytral, men favoriserer de teknologier som har kommet lengst i dag.



– Et viktig gjennombrudd
Generalsekretær Øyvind Isachsen i Norwea.
Generalsekretær Øyvind Isachsen i Norwea.

Vindbransjen og Norsk Industri er glad for at det endelig blir et system for grønne sertifikater.

– Det vil bli bra for Norge, sier generalsekretær Øyvind Isachsen i Vindkraftforeningen.

Han er overbevist om at vindkraftprodusentene vil dra nytte av sertifikatsystemet.

– Vi skal bygge ut det som er fornuftig i Norge. Det er ikke så mye vannkraft å hente lenger. Vindkraft vil få en stor rolle med tanke på å foredle vannkraften, sier han.



Må satse offshore

Isachsen var med på åpningen av Hywind tirsdag, og mener Norge nå må ta tak i den nye næringsmuligheten på offshore vindkraft.

– Enova vil jobbe to år til med vind på land, deretter vil sertifikatmarkedet overta.

Han smiler litt av at sertifikatmarkedet kom på plass bare en uke før valget.

– Regjeringen har ikke fått til noe på fornybar energi. Nå fikk de i alle fall til noe med sertifikatmarkedet, etter at de skrinla det for fire år siden, sier Isachsen.



Flere oppdrag til industrien

Også Norsk Industri er positiv til at en avtale om grønne sertifikater nærmer seg.

– Vi er glad for at det blir en mer konkret fremdriftsplan, og er relativt tilfreds med de prinsipielle signalene som er gitt, sier direktør Svein Sundsbø i Norsk Industri.

Han frykter ikke høyere strømpris for industrien.

– Det svenske systemet skjermer konkurranseutsatt industri. Vi forutsetter en tilsvarende ordning i det felles markedet, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.