KRAFT

Bygger ulønnsomme vindturbiner

Suksessen med ChapDrive viser at bedriftsetableringer fra universitetsmiljøet er mulig.
Suksessen med ChapDrive viser at bedriftsetableringer fra universitetsmiljøet er mulig. Bilde: colourbox.com
Espen Leirset
14. feb. 2007 - 14:44

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) vil bygge 20 vindturbiner i Ytre Vikna selv om det ikke er lønnsomt.

Årsaken er NTEs eierskap i Scanwind, Norges eneste produsent av vindturbiner.

- Dette er en strategisk investering, bekrefter divisjonsdirektør Kennets Brandsås i NTE.

- Prosjektet gir isolert sett for dårlig avkastning med kun åtte øre i støtte fra myndighetene. Vi bygger likevel 20 turbiner etter en helhetsvurdering, sier Brandsås til Teknisk Ukeblad.



For lav støtte

Teknisk Ukeblad skrev for et par uker siden at olje- og energiminister Odd Roger Enoksen ikke har noen planer om å øke støtten utover åtte øre per kilowattime til vindkraft.

Energibransjen mener støttenivået må være minst dobbelt så høyt for at vindkraft skal gå i hop økonomisk.



Politisk

Etter det Teknisk Ukeblad erfarer, er NTEs prosjekt i Vikna det eneste prosjektet som ligger i løypa for en investeringsbeslutning i Norge. NTE er heleid av Nord-Trøndelag fylkeskommune, og drives under strenge politiske føringer.

En satsing på vindkraft er i tråd med de lokale politiske signaler, og forklarer at energiselskapet satser på vindkraft selv om det ikke er lønnsomt.



Gull verdt for produsent

Men satsingen i Ytre Vikna skjer også i sterkt redusert versjon. I utgangspunktet skulle rundt 60 vindturbiner opp i Ytre Vikna. Nå blir det kun 20. Men for den norske vindturbinprodusenten Scanwind er disse turbinene gull verdt.

- Vi kommer til å levere vindmøller til Ytre Vikna til et godt stykke ut i 2009, opplyser administrerende direktør Jørn Lunde i Scanwind.

Han tar forbehold om at NTE fatter den endelige investeringsbeslutningen, men NTE opplyser altså til Teknisk Ukeblad at satsingen på 20 vindturbiner vil bli gjennomført. I tillegg er NTE og Scanwind ennå ikke ferdig med pilotprosjektet på Hundhamarfjellet utenfor Trondheim. Her skal fortsatt 11 turbiner leveres.

Håper på myndigheter

Selv om Scanwind holder seg i drift i minst to år til som følge av NTEs satsing, er det ingen hemmelighet at bedriften ønsker å utvide og satse tyngre på vindkraft.

- Vi ønsker selvsagt en økt satsing på vindkraft fra myndighetene, sier Lunde til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.