NYHETER_BYGG

Bygger teknisk motorvei

Joachim Seehusen
24. nov. 2005 - 12:45

I kontorbygg oppført av YIT ligger det ofte et buet deksel i taket. Det skjuler strømforsyning, luftekanaler, rør til sentralstøvsuger, tele- og datakabler og i noen tilfeller også vannrør. Grenstaver gir forbindelse ned til arbeidsplassene med nødvendige kontakter. – Vi kaller det byggets tekniske motorvei, sier Arne Gryte hos YIT i Stavanger

Luftekanalene til YIT er ikke som andre. De holder samme diameter fra start til slutt, og luften pumpes gjennom med 15 kg trykk, høyere enn i tradisjonelle ventilasjonssystemer. Ved hvert kontor eller møterom er det en trykkventil utviklet og patentert av YIT. Gjennom et bus-system går signalene fra temperaturfølere til sentralenheten og tilbake til ventilene for justering. Av med lyset og ingen friskluft til tomme rom.

– Normalt er under halvparten av lokalene i et kontorbygg i bruk, det høyeste vi har logget er 58 prosent i Statens hus i Trondheim, forteller Gryte.

Da Statens hus i Trondheim skulle bygges, hadde ikke byggherren råd til de fire millionene i ekstrakosatnad som systemet kostet ut over et tradisjonelt anlegg. Huset er på 28.000 m 2. YIT tok kostnaden mot å få det nedbetalt gjennom lavere energikostnader. – Det tok tre år, forteller Gryte fornøyd.



Industrialisert bygg

Dette systemet er en del av et konsept YIT har for industrialisert byggeaktivitet. Alt er laget i prefabrikkerte moduler med standard lengde 2,4 meter, både rør, deksler, kabelføringer og alt som hører med. YIT erfarte fort at det knapt var noe å spare uten å stille med tverrfaglige team.

– Fagmiljøene er sterke, det er ikke lett å få dem til å jobbe sammen. Vi måtte kjøpe en lokal rørentreprenør. Nå har vi komplette team med blikkenslager, elektriker og rørlegger, sier Gryte. YIT har jobbet med dette i fem-seks år, først i de siste par årene ser de gevinsten i form av mer effektive byggeplasser.



Offentlige dører stengt

Lokalt i Stavanger hvor konseptet er utviklet, har YIT nå en markedsandel på 40 prosent av private kontorbygg, i Bergen 20 prosent og i Oslo ni prosent. Gryte forteller om økende interesse og om tilbakeholdne arkitekter og rådgivende ingeniører.

– Nå har vi over 50 forskjellige design, og arkitektene er mer med. Rådgiverne var engstelige for å få mindre jobb. Nå har vi bestemt at YIT kun står for produksjon og montasje, vi gjør ingen prosjektering selv.

Men i offentlige bygg er døren stengt for motorveiene til YIT. – Det har med anbuds- og kontraktsformene å gjøre. Siden vi er eneste leverandør blir vi utelukket. På offentlige bygg kan vi kun konkurrere om de tradisjonelle måtene å gjøre det på, forteller Gryte. Fordelingen mellom private og offentlige kontorbygg anslår YIT til 40/60.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.