BYGG

Bygger hus med resirkulert isopor

Knut Strøm
25. jan. 2007 - 07:33

Elementene produseres av Luster Betong AS langt inne i Sognefjorden.

De har inngått samarbeid med Selvaag Creo som er selskapets inkubator for utvikling av nye byggemetoder. Selvaag Gruppen er også i ferd med å kjøpe seg inn i betongselskapet.



Superlett

Teamet til Selvaag Creo har utviklet huskonseptet de kaller Selvia som bruker den spesielle superlette betongen de kaller Selcrete.

Huset er svært miljøvennlig fordi det brukes delvis resirkulert materiale og huset er nær vedlikeholdsfritt.

– Tester viser god varmeøkonomi. Materialet er brannsikkert, det råtner ikke, det er frostsikkert og skadedyr trives ikke i den superlette betongen, sier adm. direktør Fredrik Sontum i Selvaag Creo.

Nå har de et samarbeid med Sintef for å få godkjenning av byggematerialet.



Patentert

Det superlette byggematerialet består av resirkulert isopor, sement og et tilsettingsstoff som produseres i Italia.

– Dette er egentlig et stoff som ble utviklet og patentert av tyske kjemigiganten Basf, men der er patentet nå utgått, forklarer han. Selv har Selvaag fått patenter på hvordan de armerer byggeelementene og hvordan huset er laget.

Lett transport

Å legge produksjonen til et sted langt inne i Sognefjorden ser ikke Sontum som noe problem.

– Elementene til et hus får fint plass på en lastebil og det er ikke så stor forskjell om du herfra skal kjøre til Trondheim, Oslo eller Stavanger, sier han.

Byggeklosser

Huset har en fleksibel arkitektur der de største byggelementene er på 6,25 x 2,40 m. Etter at elementene er støpt ferdig, blir det montert inn dører og vinduer. Når byggeelementene kommer til byggeplassen, tar det bare en dag å reise skallet til huset.

I starten har de hentet isoporen fra Østlandet, men nå skal de så langt som mulig hente denne fra Sogn Interkommunale Miljø- og Avfallsselskap (Simas).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.