NYHETER_BYGG

Byggenæringen neglisjerer rettigheter

Salgssjef Jan Arvid Johansen viser frem egenutviklete betongbjelker som er tynnere enn tradisjonelle og som kun har 60 mm oppleggshøyde. De har også god brannotstand. Bidet tatt i oktober 2005 på Klepp i Rogaland.
Salgssjef Jan Arvid Johansen viser frem egenutviklete betongbjelker som er tynnere enn tradisjonelle og som kun har 60 mm oppleggshøyde. De har også god brannotstand. Bidet tatt i oktober 2005 på Klepp i Rogaland. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
22. mars 2006 - 07:30

Kun hver femte bedrift i bygge- og anleggsnæringen synes innovasjon er svært viktig forbedriftens konkurranseevne.

Det viser en MMI-undersøkelse gjennomført blant 607 norske toppledere for Zacco Norway.

Bare 22 prosent av bedriftene innenfor bygg og anlegg mener innovasjon er svært viktig for sin bedrifts konkurransekraft.

Bare 18 prosent av bedriftene innenfor bygg og anlegg arbeider planmessig med å sikre egne immaterielle rettigheter.

Hele 71 prosent av bedriftene innenfor bygg og anlegg arbeider dette overhodet. Det er ingen andre bransjer hvor så få bedrifter jobber med beskyttelse av rettigheter.



Mange kopiprodukter fra Kina

– Bygge- og anleggsnæringen er ikke kjent for å stå i fremste rekke når det gjelder innovasjon og utviklingen, heller ikke internasjonalt. Hvorfor trekker dere frem denne næringen i en slik sammenheng?

– Det er svært mange kopiprodukter i salg og i bruk i norsk byggenæring. Mye tas inn fra Kina og selges gjennom byggevarekjeder, sier Toril Stene i Zacco Norway. Stene sier også at Norge skiller seg fra nabolandet Sverige der kunnskapene og interessen for beskyttelse og patenter er større enn i Norge.

Block Berge Bygg utenfor Stavanger tar derimot innovasjon alvorlig, men lar likevel være å søke patentbeskyttelse etter grundige vurderinger. Selskapet representerer alle patentbyråers mareritt. For noe tid siden utviklet Block Berge Bygg en betongbjelke som ikke er tykkere enn dekkene. Bjelken har kun 60 mm tykk oppleggshøyde og som kan stå imot brann i 120 minutter. En nyutvikling som representerte en betydelig forbedring og som kunne patenteres.

– Ja, vi vurderte det, men valgte å la være, bekrefter salgssjef Jan Arvid Johansen. – Det er nå minst to bedrifter til som produserer slike bjelker. De har nok tittet litt på hva vi har gjort. For oss er det greit at et godt produkt sprer seg i markedet, sier Johansen.

Styrene svikter

Mens Stavangerbedriften unnlot å søke beskyttelse etter grundige vurderinger, er det mange som rett og slett gir blaffen. Heller ikke styrene bryr seg stort om verdien av merkenavn, produkter eller prosesser de måtte ha utviklet. Bare 21 prosent av styrene i bedriftene innenfor bygg og anlegg har diskutert strategier knyttet til immaterielle rettigheter i løpet av det siste året. Mer enn tre fjerdedeler av styrene har ikke diskutert immaterielle rettigheter overhodet.

Kun fire prosent av bedriftene innenfor bygg og anlegg har vært involvert i konflikter vedrørende immaterielle rettigheter i løpet av de 3 siste årene. Tallet for alle bedriftene er 11 prosent. Konfliktnivået er størst blant bedrifter med mellom 50 og 99 millioner kroner i omsetning, viser undersøkelsen.

Toril Stene hos Zacco Norway sier de merker en helt annen bevissthet rundt beskyttelse av immaterielle rettigheter nå enn bare for et par år siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.