BYGG

- Byggenæringen mister kompetanse

Tormod Haugstad
18. juni 2010 - 14:19

- Vår største utfordring ligger i å beholde de medarbeiderne vi klarer å rekruttere inn i næringen, sa Petter Eiken på fredagens BNL-møte om norsk byggepolitikk. Han refererte til Skanskas egne erfaringer og sa at fremtiden vil kreve langt flere spesialister enn før. – Historisk mulighet for byggenæringen

- 60 prosent av de som vil være ansatt i Skanska i 2015 er ikke hos oss i dag. Vi prøver å rekruttere tre nye medarbeidere hver eneste dag og de skal helst ikke være kopier av oss selv. 40 prosent av dem vil være kvinner, sa Eiken.

Færre ingeniører

Han viste også til at antall sivilingeniører stadig er på vei ned i byggenæringen. Og at veldig mye kompetanse og ferdigheter forsvinner med den eldre generasjonen.

- Se på de folkene som kan jernbaneteknikk. De finnes nesten ikke lenger fordi det offentlige har forsømt seg når det gjelder vedlikehold og nybygg i flere tiår. Kunnskapen er ikke lenger etterspurt, sa Eiken.

Ydmyke ledere

I Skanska legges det mer vekt på holdninger hos nyansatte. Eiken kunne røpe at 26 prosent av prosjektlederne leverer 80 prosent av resultatet.

- De beste prosjektlederne er ikke cowboyer. De bruker moderne ledelsesverktøy og støttefunksjoner fordi de er nøye med planlegging og kostnadskontroll. De er opptatt av kundene sine og trives med å jobbe i team. Den aller viktigste personlighetsegenskapen er at de er ydmyke, sa Eiken.

Driver egen opplæring

Skanska driver nå mye egenopplæring for å utvikle kompetanse. Eiken mener det er essensielt viktig å rekruttere nye norske håndverkere ettersom de utenlandske arbeidstakerne - i alle fall de beste av dem - vil reise tilbake til sine hjemland.

Det offentlige står for omtrent 100 milliarder av omsetningen i byggenæringen. Derfor må også det offentlige etterspørre kompetanse til sine prosjekter.

Eiken fortalte en historie som forklarte noe av årsaken til at Skanska hadde lagt ned sin virksomhet i Danmark:

- Der var det ikke mulig å finne gode rollemodeller blant de yngre. Derfor foreslo jeg at de nyansatte skulle få følgende merke på hjelmen sin: "Må ikke eksponeres for mennesker under 50 år".

Mister stadig flere

FAFO-forsker Rolf Andersen står bak en rapport om rekrutteringsproblemene i byggenæringen. Konklusjonen var at næringen mister altfor mange unge medarbeidere og at man ikke klarer å holde på de eldre.

- Dere greide å håndtere veksten i 2004-2007, men det var takket være importert arbeidskraft. Når disse reiser hjem, står næringen overfor store utfordringer. Dere vil neppe klare en ny oppgangstid hvis dere ikke klarer å rekruttere 4000 nye arbeidstakere hvert år, sa forsker Rolf Andersen. Vil legge ned BNL

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.