NETTARKIV

Byggebransjen på villspor i energidebatten?

Arne Malonæs Administrerende Direktøri YIT Building Systems AS
Arne Malonæs Administrerende Direktøri YIT Building Systems AS Bilde: photo by Esa Laitila
16. okt. 2006 - 13:03

MYNDIGHETENES FORSLAG til nye byggeforskrifter er blitt møtt med sterk kritikk fra sentrale representanter for norsk byggenæring. Energikravene er så strenge at både boliger og næringsbygg vil bli altfor dyre, lyder kritikken. Slike synspunkter vitner, etter vår mening, om grunnleggende feil i kostnadsanalysene.

Et bygg bygges for å være i bruk i årtier fremover, derfor blir det galt å rette hele oppmerksomheten mot investeringskostnadene. Over tid vil driftskostnadene bli betydelig større enn prisen for selve bygget. For næringsbygg snakker vi faktisk om at byggekostnadene utgjør 10 prosent og drifts- og vedlikeholdsutgiftene 90 prosent, målt over byggets brukstid. Brøken er litt annerledes for boliger. Likevel vil drifts- og vedlikeholdskostnadene også her utgjøre en overraskende stor andel.

SELV OM en enebolig på 160 kvadratmeter skulle bli 70 000 kroner dyrere i kjøp med de nye forskriftene, slik det hevdes, vil den bli mye billigere å eie. Kravene til maksimalt energiforbruk skjerpes i forskriftene med rundt 30 prosent, og dette vil gi seg tydelige utslag i kjøperens energiutgifter. Ser vi en slik reduksjon i sammenheng med gjennomsnittlig energiforbruk i en enebolig på denne størrelsen (25 000 kWh), et gjennomsnitt av de siste årenes el-priser (70 øre pr. kWh), nedbetalingstiden for et vanlig boliglån (20 år) og den nevnte investeringskostnaden, blir regnestykket slett ikke skremmende.

For næringsbygg er tallene enda tydeligere. En reduksjon av energiutgiftene på 30 prosent år etter år, vil der virkelig utgjøre store beløp – beløp som langt vil overstige de økte investeringsutgiftene. Bygges det riktig fra grunnen av, kan energiutgiftene for øvrig mer enn halveres i forhold til dagens standardløsninger. Dette har vi mange eksempler på.



TILTAK SOM KAN gjennomføres for å oppnå slike reduksjoner er for eksempel varmegjenvinning av ventilasjonsluft, bedre isolasjon, mer effektiv belysning, behovsstyring av ventilasjon, oppvarming og belysning, riktig solavskjerming og bruk av varmepumper og andre alternative energikilder.

Bygger vi ikke energieffektivt nå, må vi kanskje slite med allerede utdaterte løsninger i 20-30 år fremover. Det vil bli dyrt.

Ifølge NVE utgjør energibruk i bygninger rundt 40 prosent av det totale energiforbruket her i landet. Det ligger med andre ord et enormt innsparingspotensial i mer effektiv energiutnyttelse i både boliger og næringsbygg. Vi i byggebransjen bør derfor bidra det vi kan til at det tas i bruk effektive og langsiktige løsninger. Ikke minst vil våre kunder tjene på det.













Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.