KRAFT

– Bygg kjernekraft i Bergensområdet

- MÅ HA NY KRAFTPRODUKSJON: Statsminister Jens Stoltenberg løser ikke problemet i bergensområdet ved å legge ny kraftlinje, mener professor Jon Samseth.
- MÅ HA NY KRAFTPRODUKSJON: Statsminister Jens Stoltenberg løser ikke problemet i bergensområdet ved å legge ny kraftlinje, mener professor Jon Samseth. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
12. aug. 2010 - 09:03

Statsminister Jens Stoltenberg gjorde et vanskelig politisk valg da han vedtok å bygge kraftlinje med luftspenn i Hardanger. Men ikke alle mener valget var tøft nok. En ny kraftlinje er ikke det Bergensområdet trenger aller mest, ifølge professor i energifysikk Jon Samseth ved Høgskolen i Akershus.

– Problemet er ikke løst ved å bygge ny kraftlinje. Vi er også nødt til å bygge ny kraftproduksjon i området, enten i form av gasskraft eller kjernekraft, sier Samseth, som også er professor II ved Institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU.

Les også: Ja til bro, nei til kraftlinjer

Langtidsperspektiv

Samseth mener Norge ikke skal være redd for å bruke av sine gasskraftressurser.

– Av gasskraft og kjernekraft, er kjernekraft det billigste og sikreste. Derfor bør man velge å bygge ut denne energiformen, sier han.

– Er et kjernekraftanlegg billigere og sikrere enn et gasskraftverk?

– Ja. Et kjernekraftanlegg tar lang tid å bygge og det er dyrt i starten. Samtidig er den mer miljøvennlig, mer sikker og billigere i et langtidsperspektiv, mener Samseth.

– Hvor i Bergensområdet bør anlegget ligge?

– Jeg er ikke lokalkjent, så det har jeg ikke grunnlag for å mene noe om.

Kommentar: Hardanger-debatt uten teknologer

Velg sjøkabel

Fordi det vil ta minst ti år å bygge et kjernekraftverk, mener Samseth det er riktig å legge en ny kraftlinje mellom Sima og Samnanger.

Men regjeringen bør gå tilbake på vedtaket om ledning i luftspenn og legge sjøkabel i stedet, mener Samseth, selv om han tror på Statnetts ekspertise som mener sjøkabel er risikabelt ut i fra et forsyningsspørsmål.

– Jeg forstår hvorfor regjeringen har valgt som de har valgt. Ledning i luftlinje er billigste alternativ, og det er enkelt å gjennomføre reparasjoner. Men framtidige generasjoner vil synes det er fornuftig å velge sjøkabel, selv om det er dyrt i dag. Vi må gjenreise det klassiske miljøvernet i Norge, mener Samseth.

Bakgrunn: Slaget om Hardanger

Klassisk miljøvern

Professoren mener det klassiske miljøvernet har ligget dødt siden striden om Alta-utbyggingen.

– For første gang på flere tiår er fokuset på det klassiske miljøvernet tilbake. Det er på høy tid.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Samseth mener det er galt at vi er avhengige av svensk kjernekraft, og mener Norge bør være selvforsynt med kraft.

– Fornybar energi vil ikke dekke den effekten Norge trenger, den gir ikke alltid energi når du trenger det. For å unngå at nettet bryter sammen under de høye forbruksperiodene, må vi også ha mer tradisjonell kraftproduksjon.

Han sammenligner behovet for ny, ikke-fornybar kraftproduksjon med debatten om norske kornlagre.

Les også: Derfor er kabel ikke et alternativ

Avhengighet

– Da askeproblemene på Island ble spådd å ha negativ effekt på den norske kornhøsten, kritiserte flere at det er tiår siden Norge har hatt kornlagre i reserve. Vi har den samme problemstillingen nå, all den tid vi er avhengige av svensk kjernekraft, sier Samseth.

– Mange snakker om at Norge er i ferd med å gå inn i en periode med kraftoverskudd?

– Da har de tatt utgangspunkt i at kraftkrevende industri legges ned eller flagger ut, mener Samseth.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.