NYHETER_BYGG

Bygg-DAK brukes for lite

Anders J. Steensen
13. feb. 2004 - 08:00

Notodden: Telemarks nest største arkitektkontor, Søndergaard og Rickfelt AS, er aktive brukere av dataassistert konstruksjon, DAK.

- For oss er bruk av DAK er en forutsetning for å kunne gjennomføre oppdragene innen de tidsrammer som settes, forteller arkitekt og DAK-ansvarlig Tor Frantzen. Han er imidlertid bekymret for utviklingen i byggebransjen som han mener er for konservativ.

- Det går ut over rekrutteringen. Ungdommene opplever at enkelte byggeplasser til tider er rotete og uoversiktlige. Dette står i sterk kontrast til skolehverdagen de kommer fra. RENT-Bygg har ennå ikke kommet like langt på alle byggeplasser.

Frantzen mener at byggebransjen må moderniseres for å få tak i yngre mennesker. Arbeidsplassen må være ryddig, arbeidsoppgavene klare. Entreprenørenes og håndverkernes kommunikasjon med arkitekt og byggherre kan bli bedre dersom IT brukes aktivt. Dagens ungdommer er vant til å bruke datamaskin. En arbeidsplass uten en PC er ikke attraktiv.

- Tenk hvor mye bedre det hadde blitt dersom vi kunne kommunisere digitalt med håndverkerne som utfører selve bygget. Da kunne mange misforståelser vært unngått, og kvaliteten på byggene hevet betraktelig. Dessuten kunne vi fått gode tilbakemeldinger. Byggebransjen må komme seg på nettet, understreker arkitekten.

Manglende stabilitet

Arkitektkontoret på ti personer har blant annet tegnet bygget Campus, Kongsberg Maritimes hovedkontor på Kongsberg. Det ble utførlig omtalt i Teknisk Ukeblad nr. 44/01. Dette avanserte bygget på 18.000 m 2 hadde ikke latt seg gjennomføre uten bruk av DAK. Erfaringene fra Campus var gode. DAK-modellene på dataskjermen avvek i liten grad fra hvordan bygget ble seende ut da det var ferdig.

Søndergaard og Rickfelt bruker Autodesk Architectural Desktop. De har brukt DAK i mer enn ti år.

- Vi valgte markedslederen. Det er godt mulig at det finnes andre og bedre programvarer, men med denne programvaren er vi sikre på at vi er en del av et større miljø, sier Frantzen.

Allikevel anser han at det tar lang tid før programvaren er kommet dit hvor de kan dra full nytte av den. De må fortsatt lage egne blokker for å generere romskjemaer, koblingen til skjemategning er for dårlig og programvaren er fortsatt ikke stabil nok.

- Det er for mye feil når vi skal skrive ut tegningene. Deler av tegningene kan mangle. Det er godt mulig at dette skyldes feil fra vår side, men det burde vært mer stabilt. Likevel vil jeg understreke at vi er meget godt fornøyd med støtteapparatet rundt programvaren.

Han ser også at det er begrensinger i bruken av systemet, men tror det skyldes at ønsket om å automatisere prosesser, medfører at det må settes regler som begrenser.

Virtuelle bygg

Tradisjonell tegning er imidlertid ikke helt ute. I dag utarbeides de første skissene for hånd. Det gjelder både for fasade og planløsninger som er diskusjonsgrunnlag. Men det er kun skissestadiet som forblir tradisjonelle tegninger. Allerede etter de første skissene modelleres byggene på DAK. Å presentere løsningene som virtuelle modeller er viktig for å nå frem i anbudskonkurransen. Hos Søndergaard og Rickfelt er det lagt vekt på denne biten. Blant annet er en person engasjert med å få plassert bygget i terrenget digitalt.

- Å arbeide med presentasjonene på bygget gir oss god kunnskap og fine tilbakemeldinger og sannsynligvis også kontrakter. At den personlige streken som før avslørte opphavet ikke lenger er like synlig, får vi heller leve med, sier Frantzen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.