UNDER TAK: Sæterhytta er under et tett telt for å holde fukten unna. Taket måtte forsterkes for å tåle skifersteinen som ligger på utsiden. (Bilde: Joachim Seehusen)
NY: Ringmuren er helt ny, men bygget på gamlemåten. (Bilde: Joachim Seehusen)
NYTT OG GAMMELT: Der stendere og bjelker ikke holder mål er det skjøtt inn nytt treverk. Men så mye som mulig blir beholdt. (Bilde: Joachim Seehusen)
LAG PÅ LAG: Hele ti lag maling er det funnet på denne døren. Nitid er hvert lag avdekket før det opprinnelige bestemmer hva som nå skal påføres. (Bilde: Joachim Seehusen)
MYE GJENSTÅR: Til vinteren skal Sæterhytta være ferdig, men fortsatt gjenstår mye arbeid. (Bilde: Joachim Seehusen)
FLOTT: Det nye skifertaket tar seg flott ut, med spesialbestilt stein fra Alta. (Bilde: Joachim Seehusen)
GRUNNET: Det utvendig panelet har tålt tidens tann godt, og nær sagt alt sammen kunne brukes om igjen. Innvendig er det lagt moderne isolasjon og vindsperre. (Bilde: Joachim Seehusen)

Bygdøys eldste café

  • Bygg

Sæterhytten ligger diskret gjemt for alle som ikke vet om den, på Dronningberget på Bygdøy. Den ble bygget i 1851 som badehus for kong Carl IV. For at kongen skulle kunne ta med seg badehuset dit han ville ble det bygget på en pram. Men skipsmark førte til så høye vedlikeholdsutgifter at badehuset ble gitt opp og flyttet på land. I 1862 ble det innviet som Sæterhytten.

I 1866 ble det åpnet servering fra Sæterhytten. Når renoveringen Statsbygg begynte på i januar i år er ferdig til vinteren åpner det på nytt servering fra Sæterhytten, i tillegg til at bygget skal benyttes som utstillingsarena for kunstnere.

Demontert

Hele bygget er demontert. Så blir det gjenoppbygget etter at alle komponenter er sjekket og reparert hvis det er behov.

– Bygget var i bedre stand enn vi fryktet, forteller Oddvar de Brucq, avdelingsdirektør for kongelige eiendommer.

Etter at bygget var demontert ble det laget en helt ny ringmur, på gamlemåten. Statsbygg benytter selskaper med spesialkompetanse for renovering av eldre bygg, og samarbeider også tett med riksantikvaren.

Ti lag

Gjentatte oppussinger gjennom årene har ført til at Statsbygg måtte skrape seg ned gjennom ti lag maling for å komme tilbake til den opprinnelige.

– Vi kommer til å benytte linoljemaling når det skal males på nytt. Det er ikke det beste alternativet teknisk sett men ut fra antikvariske hensyn blir det korrekt, sier de Brucq. Det vil føre til at bygget må males noe oftere enn om en moderne maling kunne blitt brukt.

Gjenbruk

Den gamle malingen kan ikke ha vært så aldeles dårlig. Alt panelet er tatt av og sendt til verksted for å få fjernet gammel maling, og bli grunnet. Hele 95 prosent av bordene kunne bli brukt om igjen. De bærende konstruksjonene har vært utsatt for noe større påkjenninger og mange er skiftet ut med nytt. Der det er mulig er kun de ødelagte partiene fjernet før det er satt inn nytt tre i deler av bjelkene og stenderne.

Alta

Opprinnelig var det engelsk skifter på taket, denne ble senere fjernet og erstattet med papp. Statsbygg har klart å finne tilbake til de opprinnelige kvitteringene og dermed ble det mulig å bestille ny skiferstein med helt korrekte mål. De nye skifersteinene er levert fra Alta.