SKJØRE SKIP: Jesper Stub Johnsen, bevaringssjef ved Nationalmuseet i København, sier at at mange av vikingskattene er så skjøre at de står i fare for å bli tilintetgjort. (Bilde: Fredrik Drevon)
KOMPLEKS: En ekspertgruppe nedsatt av kunnskapsdepartementet mener at det ærverdige Vikingskipmuseet bør bli en del av et nytt museumskompleks. (Bilde: Fredrik Drevon)
AVGJORT: Det ble i dag omsider offentlig kjent at Osebergskipet får bli på Bygdøy. (Bilde: Fredrik Drevon)

DEBATTEN OM VIKINGSKIPMUSEET

– Bygdøy best for vikingskipene

Ekspertgruppe mener at vikingskipene bevares best på Bygdøy

Vikingutvalget

  • Jesper Stub Johnsen, bevaringssjef ved Nationalmuseet i København, har ledet utvalget som anbefaler å ikke flytte vikingsamlingen fra museet på Bygdøy til Bjørvika.
  • De øvrige tre medlemmene av utvalget er: May Cassar, professor of Sustainable Heritage og director of the Centre for Historic Buildings, Collections and Sites, University College of London.
  • Ronald Bockius, hovedkonservator og forskningsleder ved Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Museum für Antike Schiffahrt, Mainz, Tyskland.
  • David Saunders, konservator, Department of Conservation and Scientific Research, The British Museum, London.
  • Kilde: Kunnskapsdepartementet

– Det bør bygges et nytt museum for formidling av Vikingskipsamlingen på Bygdøy i nærheten av den eksisterende bygningen, etterfulgt av renovering av eksisterende bygning som en del av etableringen av et nytt museumskompleks.

Slik lyder en av anbefalingene til det internasjonale ekspertutvalget som i dag presenterte sin rapport rett foran selveste Osebergskipet.

Les også: Osebergkopi blir virkelig

Utvalget ble nedsatt av Kunnskapsdepartementet for å vurdere risiko for vikingskipene og gjenstandene ved en eventuell flytting fra Bygdøy til Bjørvika.

 Ekspertgruppen konkluderer med at flytting av samlingen til Bygdøy ikke kan anbefales.

– Av de 41 unike gjenstandene er tilstanden til 15 av gjenstandene vurdert som dårlig eller meget dårlig. Disse kan kun flyttes med vesentlig risiko for skade, står det i rapporten.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sa på pressekonferansen i dag at hun støtter konklusjonene i rapporten.

– Diskusjonen om en eventuell flytting av vikingskipene er definitivt over, sa Halvorsen.

Osebergskipet kan flyttes

Bygger verdens største vikingskip 

Har du en strategi for smarte bygg?
Få med deg «Smarte hjem og bygg 2016» torsdag 1. desember.