KRAFT

Bruker varmepumpe til nedkjøling

Jannicke Nilsen
7. juni 2007 - 11:55

Stadig flere kjøper luft-luftvarmepumpe til huset.

I utgangspunktet vil de fleste spare penger på oppvarming. Men så kommer den varme sommeren.

Da oppdager mange at varmepumpen også kan sende kjøligere luft ut i huset.

I Sverige installeres stadig flere varmepumper i hytter og sommerhus.

Bakside

Å installere en luft-luftvarmepumpe gjør at mange kan bruke sommerhuset også vinterstid, men de fortsetter å bruke varmepumpen når sola begynner å steke - for å kjøle ned huset.

Det liker svenske energimyndigheter dårlig.

Anders Odell er ekspert på varmepumper i svenske Energimyndighetens testlab.

Spare - sløse

- Det er en bakside ved dette, man risikerer å bruke opp den energien man sparer vinterstid. Varmepumper er egentlig ikke egnet til å kjøle ned luft, men det virker som om mange har et stort komfortbehov i dag. Det ser vi også på bilmarkedet, hvor de fleste ønsker aricondition. Dette øker energiforbruket, advarer Odell.

Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening støtter ikke Odells advarsel.

Han er kjent med at også nordmenn bruker varmepumpe til nedkjøling, men han mener ikke vinningen går opp i spinningen.

- Tull

- Det er bare tull. I den grad det er behov for nedkjøling om sommeren, så gjør de det. Men vi mener at det ikke går mye energi til akkurat dette. Man trenger feks ikke å senke temperaturen med mer enn fem grader, dersom det er 30 varmegrader ute. Om vinteren vil man kanskje øke temperaturen fra 0 til 20 grader. Det er stor forskjell, sier Baardsen.

Han viser til beregninger Enova gjorde i 2003 som viste at i snitt 30 KWh ble brukt til kjøling - blant de forbrukerne som hadde fått støtte til kjøp av luft-luftvarmepumpe. Til sammenligning ble 5116 KWh brukt på oppvarming.

- Det er ikke noe som tilsier at dette skal endre seg, sier Baardsen.

Slutt på støtte

I 2003 Enova privatpersoner økonomisk støtte til kjøp og installering av luft-luftvarmepumper, for å få opp antall varmepumper i Norge. Nå som markedet for disse pumpene har eksplodert og prisene har sunket, gir Enova bare støtte til varmepumper i vannbårne oppvarmingssystemer.

I dag er det bare Oslo kommune og noen svært få andre kommuner som har lokale støtteordninger til kjøp av luft-luftvarmepumper.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.