DATATELE

Bruker problemteknologi

Dag Yngve Dahle
4. juni 2007 - 07:06

Det IP-baserte varslingssystemet ved St. Olavs Hospital i Trondheim kollapset totalt i juni i fjor. Ifølge Adresseavisen har en rekke uheldige situasjoner oppstått siden gang den.

Trådløst

22 hendelser – som alle skyldes svikt ved systemet – skal ha satt liv og helse i fare.

Nye Ahus er likevel ikke skremt av turbulensen. Også der vil IP-telefoni bli brukt når sykehuset åpner.

- Vi vil unngå de barnesykdommene de har slitt med i Trondheim, men også vi bruker IP over trådløse nettverk. Men i motsetning til St. Olavs hospital kobler vi også opp faste apparater ved hver avdeling. Disse skal unngå at kommunikasjonen faller sammen hvis det oppstår trøbbel med nettverket, sier Karl Otto Jansen, prosjektleder for El/IKT ved nye Ahus.

- Vi har altså et moderat antall trådløse enheter, legger han til.

IKT-infrastrukturen ved sykehuset leveres av Telenor Business Solutions. Ahus-ledelsen har – med erfaringene fra søstersykehuset i Trondheim i minne – ”tatt høyde for” liknende tilfeller.

Backup

- Vi har gjort enkelte grep for å unngå å legge alle eggene i en kurv. Av sikkerhetshensyn vil jeg ikke gå nærmere inn på hva slags tiltak det er snakk om, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han sier likevel dette:

- Vi sørger for å ha backupløsninger på alle viktige områder. Problemer kan oppstå, og alle tekniske anlegg kan feile. Derfor er det viktig å ha prosedyrer for å håndtere slike situasjoner hvis de oppstår, sier han.

Det tekniske avanserte sykehuset gis en ”myk start” for å unngå kritiske problemer.

- Vi satser på å ta i bruk alle løsninger gradvis gjennom en prøveperiode fra 1. april til 1. oktober neste år. De fleste tekniske løsninger skal dessuten være ferdig til bruk ett år før innflyttingen. Grundig opplæring av de ansatte er selvsagt også essensielt, sier Jansen.

Overraskelser

Arve-Olav Solumsmo er informasjonssjef i Helsebygg Midt-Norge, som har stått bak utviklingen av St. Olavs Hospital i Trondheim. Han mener Ahus har litt enklere rammebetingelser enn sykehuset i trønderhovedstaden.

- I Trondheim har hovedproblemet vært å få det gamle og det nye systemet til å jobbe sammen som en enhet. Det er en utfordring Ahus ikke står overfor. De skal ikke drive med gammelt og nytt system samtidig over lengre tid, sier han.

- Det vil gå greit?

- Ja, det går nok relativt smertefritt. De må være forberedt på minst én stor overraskelse underveis, men de har god beredskap. Ahus har lært av det vi gjorde ved St. Olavs Hospital, og vi kan nå lære av deres erfaringer, sier Solumsmo.

IT-skandale ved St. Olavs hospital

Ny datasvikt ved St. Olavs hospital

Slakter St. Olavs-rapport

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.