KRAFT

Bruker laser mot skogsveksten

Ole K. Helgesen
26. feb. 2007 - 07:00

Det er tett tåke på Gardermoen.

- Egentlig for tett, sier piloten. Meldingen fra kontrolltårnet er heller ikke særlig oppløftende.

- Det er sikt på 400 meter. Er du sikker på at du vil opp, spør flygelederen i kontrolltårnet. Etter mye nøling tar vi av, med et inderlig ønske om ikke å rote oss inn i landingstraseen til et innkommende fly.

5000 km laserdata

Teknisk Ukeblad er invitert av Terratech for å få en demonstrasjon av helikopterbåren laser. Den brukes til å samle inn data for kraftlinjer. Vel, egentlig kan den brukes til alt mulig. Blant annet ble det spart 40 meter av en firefelts motorvei på Riksveg 2 ved bruk av lasermåling. Slik blir det fort penger av.

Nå laserskanner Statnett alle sine kraftlinjer. Valget falt på lasermåling, på tross av mye skepsis fra konservative bransjefolk. I løpet av tre år har det blitt samlet inn data fra rundt 5000 kilometer linjer.

- Dette er en fantastisk metode. Dette er fremtiden, sier en begeistret Per Bjørnsrud fra posisjon- og miljøavdelingen i Statnett. Han forteller at dataene kan brukes til å overvåke vegetasjonen langs linjene.

Skogen angriper

Klimaendringene gjør at skogen vokser fortere. Samtidig har strømbrudd blitt veldig dyrt for nettselskapene.

- Hvis strømmen i store områder faller ut, kommer bøtene fort opp i titalls millioner. Derfor er det veldig viktig å overvåke vegetasjonen. Men nettlinjene dekker store områder som også ofte er vanskelig tilgjengelig. Dette problemet løser vi med helikopteret, sier Bjørnsrud.

Øivind Aase, administrerende direktør i Terratech, skyter inn at man også kan identifisere hvor skogen vokser fortest.

- Dessuten får vi så utrolig gode data som kan brukes til mye annet, som blant annet når vi skal planlegge nye linjer, for å simulere maks heng på linene og hvor mye snø som kan bygge seg opp før linene vil representere en fare. På nye ledninger i snøutsatte områder måler vi også på ettervinteren for at vi skal kunne plassere master på rett sted i forhold til snø. Vi har målt snødybder på opptil 15 meter. Slike steder bør en unngå å plassere master, sier Bjørnsrud. Han slår fast at vi bare har sett begynnelsen av hva helikopterbåren laser kan brukes til, også for andre bransjer.

Bredere kraftgater unødvendig

I dag kan vi bare glemme å fly over kraftlinjer. Tåka er altfor tett. Men Teknisk Ukeblad får se systemet i aksjon over E6. Dataene strømmer inn i maskinen til operatør Martin Bording i Terratech.

- Laseren vi benytter måler 150 000 punkter per sekund. Hver måling har en nøyaktighet på rundt 5 cm både i planet og i høyde, sier han.

Direktoratet for samfunnssikkerhet har vurdert å kreve at kraftgatene skal gjøres bredere for å sikre at vegetasjon ikke skal komme i konflikt med kraftlinene. Terratech-direktøren mener at dette er unødvendig.

- Med dette datasettet kan vi plukke ut alle områder hvor det kan oppstå en konflikt, slik at nettselskapet kan konsentrere seg om å overvåke disse områdene. Det brukes i dag store beløp til unødvendig rydding av kraftgater. Dersom det vil være snakk om å utvide traseene, vil det i tillegg til å bli et ekstra areal som skal ryddes, innebære en tung prosess med å båndlegge disse tilleggsarealene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.