OLJE OG GASS

Bruker fly mot oljesøl

Oljeutslipp: Et amerikansk C-130 (Herkules) slipper dispergeringsmidler over oljeutslippet i Mexicogolfen.
Oljeutslipp: Et amerikansk C-130 (Herkules) slipper dispergeringsmidler over oljeutslippet i Mexicogolfen. Bilde: U.S. Coast Guard.
Ole K. Helgesen
8. juni 2011 - 07:14

Oljeindustrien vil teste nye metoder for å bekjempe oljesøl. Denne uken slippes det mer enn 50 kubikkmeter olje på havet.

– Skal vi bli bedre, må vi trene under mest mulig realistiske forhold, sier administrerende direktør Sjur W. Knudsen i Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO).

Han sier det er unikt at det blir sluppet ut olje.

– Jeg kjenner ikke til andre land som tillater dette. For beredskapen er det avgjørende at mannskap og utstyr en gang i året får brynt seg på skikkelig olje, sier Knudsen.



Prøver dispergering

Nye oljelenser og oljeopptagere skal testes under øvelsen. Men årets øvelse har også stort fokus på dispergering som ble brukt mye under fjorårets store oljeutslipp i Mexicogolfen.

Dispergering vil si å påføre oljen kjemikalier for å løse den opp. Kjemikaliene som benyttes kan ifølge oljebransjen sammenlignes med zalo.

Det norske regelverket tillater at den kan tas i bruk dersom den har en mer positiv miljøeffekt enn andre løsninger. Foreløpig er dispergering lite brukt i Norge hvor oppsamling av olje som er hovedstrategien.

– Vi skal trene med påføring fra skip. I tillegg skal et Herkules-fly forsøke seg på presisjonspåføring fra luften, sier Knudsen.



Bred deltakelse

Foruten båter tilknyttet oljeindustrien, deltar blant andre den norske kystvakten og svenske Kustbevakningen i øvelsen, som foregår på Friggfeltet i Nordsjøen 6.-10. juni.

– Interessen for en øvelse med olje på havet er stor. Vi har med deltakere og observatører fra inn- og utland. Økt samarbeid om ressurser Nordsjølandene imellom kan være viktig for ytterligere styrking av oljevernberedskapen, sier Knudsen.

Strenge miljøkrav

Myndighetene stiller strenge krav til øvelser med olje på havet. Oljeindustriens mål er å gjennomføre øvelsen uten negative konsekvenser for verken mannskap eller miljø.

– Av naturressurser er vi spesielt oppmerksomme på sjøfugl. Vi har med egne eksperter som speider etter fugl og holder telling på de som eventuelt måtte befinne seg i øvingsområdet, sier Knudsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.