KLIMA

Britene krever klimaskatt

NY KLIMASKATT: Storbritannias regjering har bestemt seg for å beholde pengene som kreves inn gjennom klimakvoter til store energiforbrukere som hoteller og supermarkeder (over 6000 MWh forbruk). Pengene skulle egentlig finansiere klimatiltak, men det britiske underskuddet er ifølge regjeringen katastrofalt.
NY KLIMASKATT: Storbritannias regjering har bestemt seg for å beholde pengene som kreves inn gjennom klimakvoter til store energiforbrukere som hoteller og supermarkeder (over 6000 MWh forbruk). Pengene skulle egentlig finansiere klimatiltak, men det britiske underskuddet er ifølge regjeringen katastrofalt. Bilde: British Tourist Authority/colourbox.com
Kjetil Malkenes Hovland
21. okt. 2010 - 11:58

Det britiske energidepartementet avslørte i går det som i praksis blir en ny klimaskatt, i forbindelse med statsbudsjettet for 2011.

Avgiften skal ramme de som bruker mest energi hardest. Gjennom kvotehandelssystemet CRC skal bedrifter betale 13 pund (120 kr) per tonn CO2 de slipper ut.

Inntektene fra systemet skulle deles ut igjen, men nå vil regjeringen bruke pengene til å dekke underskuddet sitt, skriver Business Green.

Millionutgifter

Inntektene fra kvotehandelssystemet Carbon Reduction Commitment (CRC) var opprinnelig tenkt å gå til energireduserende tiltak i de samme bedriftene som betaler den, nemlig hoteller, supermarkeder og lignende som bruker over 6000 megawattimer (MWh) årlig. Kraftintensiv industri er ikke med i regimet.

De neste fire årene skal den britiske regjeringen få inn 3,5 milliarder pund (ca. 32 mrd. kroner) gjennom avgiften.

Avgjørelsen vakte oppsikt i store deler av britisk næringsliv da den ble kjent i går ettermiddag.

Overrasket

– Kunngjøringen om at regjeringen skal beholde inntektene fra salg av Carbon Reduction Commitment-systemet kommer ut av det blå, sier John Alker, kommunikasjonsdirektør i UK Green Business Council.

Han mener dette kan gjøre ordningen enklere, men burde vært tatt opp med næringslivet først. Den britiske regjeringen sier at avgjørelsen om å beholde disse inntektene skyldes det «katastrofale» underskuddet de har arvet fra de siste års Labour-regjeringer.

– Det positive med dette er at det gir klare signaler til bedriftene om å investere i energieffektivisering, sier Henry Le Fleming, som er ekspert på klimapolitikk ved PwC.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.