NYETEKNOLOGIER

Brannventil vant innovasjonspris

Espen Leirset
12. mai 2007 - 07:19

Dermed ble daglig leder Eivind Elnan og gründerbedriften Securo , som forhandler Firebreather, 800.000 kroner rikere på en kveld.

– Vi er både stolte og ydmyke, sa Eivind Elnan da han tre ganger måtte løpe fram på podiet for å motta prispenger og applaus fra 400 tilskuere.

Bedriften vant Startstøtte på 500.000 kroner fra Sparebank 1 Midt-Norge, 200.000 kroner som vinner av Venture Cup Trøndelag og 100.000 kroner fra Innovasjon Norges Take Off-satsing.



Kan gi nye regler

Teknisk Ukeblad skrev i februar om ventilen som kan forebygge mot spredning av brann i rekkehus.

Hvert år oppstår rundt 150 rekkehusbranner i Norge, og spredning gjennom loft og tak er den vanligste måten slike branner spres mellom leiligheter på.

Problemet med brannspredning har ført til at Sintef Byggforsk (SB) i sine siste retningslinjer anbefaler å la være å ventilere takene, noe som igjen øker faren for fukt. Etter prisutdelingen skal Securo ha møte med SB for å overtale dem om å endre forskriftene nå som det finnes en godkjent brannventil på markedet.



Bedre vindturbiner

Andre prisvinnere under Innovator i Trondheim er ChapDrive, som også vant 500.000 kroner i Startstøtte.

Ideen er å flytte vekt fra toppen av vindturbiner ved hjelp av hydraulisk kraftoverføring, og dermed muliggjøre store vindturbiner til havs.

AluDemag vant 50.000 kroner i Venture Cup Trøndelag for en ny teknologi som fjerner uønskede metaller i aluminiumssmelte. Produktet skal kunne levere miljøvennlige og kostnadseffektive løsninger til gjenvinningsverk på det globale markedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.