BYGG

Brannventil kan stoppe rekkehusbranner

Espen Leirset
19. feb. 2007 - 09:38

– Dette tyder på stor uvitenhet om vårt produkt, mener daglig leder Eivind Elnan i Securo, som forhandler den brannsikre ventilen Firebreather.

Oppfinneren av ventilen, Geir Jensen, mener han har løst en stor brannfelle ved hjelp av kombinasjon av flere brannhindringsprinsipper.

Når rekkehus bygges er det vanlig å ventilere tak og loft for å hindre råtedannelse.

Felle

Men denne luftingen er en brannfelle av dimensjoner.

Hvert år oppstår rundt 150 rekkehusbranner i Norge, og spredning gjennom loft og tak er den vanligste måten slike branner spres mellom leiligheter på. I fjor gikk for eksempel 33 leiligheter på Vik Torg i Hole kommune tapt, etter at brannen spredte seg via loftet.

Tak-problem

– Vår teknologi kunne i stor grad ha begrenset branner som den vi så i Hole, hevder daglig leder Eivind Elnan i Securo.

Elnan har etablert Securo sammen med Geir Jensen for å selge Firebreather-produktet i Norge og utlandet.

Teknisk Ukeblad omtalte i fjor Sintef Byggforsks (SB) nye anbefalinger for takkonstruksjoner i trehus. Her anbefaler SB rett og slett å la være å ventilere takene på grunn av den store brannfaren med slike konstruksjoner. Mange byggingeniører er imidlertid ikke komfortable med å bygge uten lufting.

Råtefare

– Det er en risikokonstruksjon å bygge rekkehus uten utvendig lufting. Et loft uten ventiler, men bare innvendig lufting, vil ha en større risiko for fukt enn et bygg med ventiler, sier professor og byggekspert Jan Vincent Thue ved NTNU til Teknisk Ukeblad.

SB mener likevel at råte ikke er et problem ved slike tak.

Uenige

– Vår anbefaling er å unngå ventiler i takkonstruksjonen. Hvis man velger å ha lufteløsning i takfot bør man sikre at den monteres godt nok, slik at brannen ikke får spre seg i små åpninger mellom ventil og vegg, påpeker godkjenningsleder Trond Ramstad i Sintef Byggforsk.

– Vi har selvfølgelig tatt hensyn til at ventilen er tett ved montering, sier Eivind Elnan i Securo. Ventilens ytterkanter er også belagt med intumescentmasse som ved brann eser ut og tetter alle hulrom rundt innfestingen av ventilen. Alle tester er gjennomført med ventilen montert i takfotkonstruksjon, nettopp for å verifisere at heller ikke hulrom rundt ventilen tillater brannen å spre seg, påpeker Elnan.

– Med vår ventil sikrer man seg mot brann samtidig med at man får tilfredsstillende lufting, sier Elnan. Ventilen er testet i brannlaboratorier i Norge og England, og godkjent etter EI30-standarden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.