TEKNOLOGIBRAGDEN

Bragdkandidat 3: Sonitor

Trond Gram
17. okt. 2008 - 14:47

- Ideen ble ikke skapt av en teknolog, men av en lege som hadde et betydelig problem på et sykehus, sier administrerende direktør Ragnar Bø.

Han forteller at selskapets gründer og styreformann, lege Ole B. Hovind, hadde en pasient som skulle opereres og et legeteam sto klart. Men journalen var ikke å oppdrive, operasjonen måtte utsettes og ideen ble unnfanget.

Hovind gikk til flere norske teknologimiljøer, blant annet Sintef, UiO og NTNU og spurte om dette var et system som kunne utvikles med radioteknologi, noe de sa nei til. Det ville bli for lite nøyaktig, var beskjeden derfra og valget falt på ultralyd.



- Skal være best i verden

- Vår jobb er å vite hvor ting er. Vi skal passe på og være ledende i verden på å vite hvor personer og utstyr befinner seg i komplekse bygninger, sier Ragnar Bø.

Selskapet ble startet i 1997. 10 år etter kom de første kommersielle kontraktene, med den Texas-baserte sykehuskjeden Seton Medical Center.

- Det har vært en ganske lang prosess. 20 ganger har vi bedt om mer penger fra eierne, sier Ragnar Bø og legger til at det totalt er brukt over 20 millioner dollar på utviklingen.

Nå står amerikanske sykehuskunder for 80 prosent av omsetningen. 26 av 31 kunder så langt befinner seg i USA. De aller fleste av dem i helsesektoren, men også supermarkeder, restauranter og konferansearrangører har kjøpt systemet.

Opptil 40 prosent av en sykepleiers tid går med på å lete etter ting, pasienter, rullestoler og annet utstyr. Når omtrent 70 prosent av driftskostnadene til et sykehus er lønninger, er det store penger å spare.



Trådløs ultralyd

Eldre som stikker av fra sykehjem, eller eldre med hjemmesykepleie er andre områder selskapet ser på.

- Dagens kommersielle marked er på rompresisjon, men det finnes kunder som vil ha mer presis informasjon. De vil kunne oppdage at en pasient har falt i dusjen eller ligget i sengen i 16 timer og handle etter det. Vi er de eneste i verden som kan klare det, sier Bø.

Sonitors system bruker trådløse brikker med unik identitet. Detektorer plukker opp hver brikkes unike signatur gjennom ultralydbølger på ca 40.000 hertz. Mye høyere enn mennesker kan høre, og mye lavere enn ultralydsystemer som brukes på gravide.

Brikkene sender digitale signaler til en sentral database, som lagrer informasjon for hver brikke, inkludert lokalisering, batteristatus og bevegelsesinformasjon.



Mer presist en konkurrentene

Når en pasient kommer inn på sykehuset, får vedkommende en brikke hengt på pasientarmbåndet, ID-nummeret lagres i en pc og akustiske sensorer fanger opp lydsignalene. Fordelen med ultralyd er at det, i motsetning til blant annet WLAN og RFID, ikke går gjennom vegger.

Dermed kan systemet fastslå med 100 prosent sikkerhet at du befinner deg i rom 2031, ikke 2033 eller i etasjen over.

Samtlige konkurrenter på dette markedet bruker WLAN eller RFID, som dominerer markedet, og kan dermed ikke posisjonere objektene like godt som Sonitors patentbeskyttede teknologi. Det er det flere sykehus som har fått med seg.

Konkurrentenes presisjon er normalt radius på ca 10 meter, dette tilsvarer en diameter på 20 meter og det kan i verste fall bety en eller to etasjer over eller under reell etasje.

- Seks av sykehusene vi har levert til, bytter ut RFID-systemer. De fysiske egenskapene ved lyd er bedre med tanke rompresisjon, men RFID-teknologien er lettere tigjengelig, sier Bø.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.