ENERGI

BP med CO2-fri gasskraft

BP vil separere hydrogen og CO2 fra naturgass. hydrogen går til ren energiproduskjo n iet grasskraftverk, mens CO2 komprimeres og sendes i rør og ned i Miller-feltet.
BP vil separere hydrogen og CO2 fra naturgass. hydrogen går til ren energiproduskjo n iet grasskraftverk, mens CO2 komprimeres og sendes i rør og ned i Miller-feltet. Bilde: BP
Tore Stensvold
21. juli 2005 - 08:00

Mens norske selskaper planlegger gasskraftverk på Kårstø og Skogn uten CO2-rensing, er BP klar til å bygge CO 2-fritt gasskraftverk i Storbritannia.

Gasskraftverket skal gå på hydrogen, utvunnet fra naturgass. Det betyr at CO 2 fjernes før forbenning.

Trykkstøtte

Karbondioksiden komprimeres og sendes i rørledning til oljefeltet Miller for injisering og permanent lagring. Det gir trykkstøtte for økt oljeutvinning. Utslippene av CO 2 reduseres med 90 prosent, sammenliknet med et vanlig gasskraftverk.

BP kan kanskje bli slått på målstreken av det planlagte gasskraftverket i Hammerfest . Hammerfest Energi har planer om å sette sitt kraftverk i drift i 2007 med Sargas-teknologi , mens BP ikke har offentliggjort startdato og eksakt plassering av sitt prosjekt.



BP har sammen med flere andre selskaper og myndigheter jobbet i fire år med å utvikle teknologi og system for å fange og lagre CO 2. Nå mener selskapet at de har kommet så langt at teknologien holder og prisene er overkommelige. Teknikken bygger på kjente prinsipper som er videreutviklet.

Norsk deltakelse

Arbeidet har foregått under prosjektnavnet Carbon Capture and Storage (CCS), ledet av BP. Myndigheter og selskaper - deriblant Statoil og Hydro, har sammen spyttet 25 millioner dollar ( ca. 170 millioner kroner) i prosjektkassa.

Prosjektet har sponset flere forskermiljøer og teknologiutviklere. Resultatet er bedre og billigere løsninger for å samle CO 2 og lagre gassen i geologiske formasjoner under havbunnen. Prisen på CO 2-fanging i gasskraftverk er redusert med 60 % mens det ved raffinerier er redusert med 48 %.

Innen to år vil kostnadene reduseres ytterligere og målet er å utvikle en standard som kan brukes verden over. BP og de andre partnerne i CCS ser store markedsmuligheter. I tråd med BPs stadig grønnere profil - legger selskapet også vekt på at de nå er med på å gjøre elektrisitetsproduksjon fra fossile brensler langt mer miljøvennlig.

Test i Afrika

Teknologien for å fange opp og lagre CO 2 er under utprøving i Algerie på In Salah gassfeltet. Ørkenfeltet utvinnes i et joint venture mellom Algeries nasjonale selskap Sonatrach, BP og Statoil.

Gassfeltet inneholder store mengder CO 2. I stedet for å slippe klimagassen rett ut ved prosessering, blir den fanget opp, komprimert og injisert i de nedre deler av gassfeltet, det vil si i vannfylte formasjoner 1.800 meter under bakken.

Hvert år vil ca en million tonn CO 2 bli injisert. Det tilsvarer utslippene fra ca. 200.000 biler.

Reduserer klimagass

BP og partnerne i CCS hevder at dersom fem prosent av de framtidige planlagte kraftverksutbygginger fram til 2050 basert på fossile brensler benytter den nye teknologien, kan utslippene av klimagassen CO 2 reduseres med en milliard pr. år - samtidig med at oljeproduksjonen øker.

CCS jobber også med de to andre mulige metoder for å fjerne CO 2, scrubbing/membranteknologi for å rense ut klimagassen fra eksos samt Oxyfuel - der oksygen separeres fra luft og brenner med hydrokarboner. Dermed kommer det nær ren CO 2 ut fra eksosen, som dermed kan komprimeres og injiseres.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.