KRAFT

Blir en europeisk energikjempe

Ole K. Helgesen
16. okt. 2007 - 14:30

Statkraft og E.ON skal gjennomføre en gigantisk byttehandel. Avtalen er verd nærmere 35 milliarder kroner, noe som gjør den til den største utenlandsavtalen i norgeshistorien.

Ved å bytte bort sin aksjepost i E.ON Sverige kan Statkraft få to og en halv prosent av aksjene i moderselskapet E.ON som er Europas største privateide selskap. I tillegg får Statkraft ti elvekraftverk, syv vannkraftverk, to gasskraftverk og ett pumpekraftverk.

Størst i Europa

Dette gjør Statkraft til Europas største produsent av fornybar energi.

– Vi får kraftproduksjon i Tyskland som er det viktigste energimarkedet i Europa. Ved å være til stede med produksjon, får vi en helt annen innflytelse enn ved å bare drive handel. I tillegg vil vi få en betydelig kompetanseheving ved å være inne på eiersiden i Europas største energiselskap. Kanskje særlig innen gasskraft er dette viktig, sier Knut Fjerdingstad, pressetalsmann i Statkraft AS. Han sier det ikke er satt noen grense for Statkrafts vekstambisjoner.

– Vi ser stadig etter vekstmuligheter innen fornybar energi og gasskraft i Tyskland og resten av Europa. Vi har ikke satt noen grense oppad.



Eneste vei inn i vannkraft

For å komme inn i europeisk vannkraft må man kjøpe seg inn i selskaper som har vannkraftproduksjon, ifølge Fjerdingstad. – Det har vist seg å være vanskelig å få vannkraftprosjekter i Europa. Derfor er oppkjøp i selskaper den eneste veien å gå, sier han.

Statkraft har ambisjoner om å bli store innen vannkraft i Øst-Europa. Det er et stort potensial i vannkraftverk fra kommunisttiden. Derfor har selskapet opprettet kontorer i Bulgaria og Montenegro. Men Fjerdingstad vil ikke si om Statkraft har planer om å kjøpe seg inn i østeuropeiske energiselskaper.

– Det er altfor tidlig å spekulere i. Vi har ikke kommet så langt, sier han.



– Gass er miljøvennlig

Den norske energikjempen har en uttalt strategi om å være ledende i Europa på miljøvennlig energi. Men i disse dager ferdigstilles Statkrafts 800 MW gasskraftverk i Knapsack og 400 MW gasskraftverk i Herdecke i Tyskland. I tillegg eier selskapet halvparten av gasskraftverket som åpnes på Kårstø 1. november.

– Hvordan passer gasskraft sammen med miljøprofilen til Statkraft?

– I Tyskland regnes gasskraft som miljøvennlig i forhold til kullkraft. Moderne gasskraftverk har bare halvparten av CO 2-utslippene til kullkraftverk. Vi ser på gass som en brobygger mellom fossile energikilder og nullutslipps energikilder.

Fjerdingstad understreker at selskapet ikke skal ekspandere innen kull- og kjernekraft.

– Kullkraft med rensing er noe vi vurderer, men vi er ikke der enda, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.