ARBEIDSLIV

Blåser i brannfaren

Leif Haaland
21. mars 2003 - 10:32

Norsk Brannvernforening og Vesta vil forbedre internopplæringen innen hotell- og restaurantnæringen.

I løpet av februar har alle hotellene i Norge fått tilbud om å bestille gratis informasjonsmateriell spesielt utviklet for denne bransjen.

Informasjonsdirektør Ingrid Holm Svendsen i Vesta sier i en pressemelding at hun håper dette skal øke brannsikkerheten og gi en tryggere hverdag for ansatte og gjester.

- Vi vet at brannvernopplæringen er for dårlig. Det er for få brannøvelser og mangelfull dokumentasjon av brannverntiltak. Brannsynsrapportene viser at også farlige rømningsveier er typisk for bransjen, sier Håvard Kleppe i Brannvernforeningen.

Etter brannen i Trondheim, som la et kvartal i ruiner 7. desember 2002, ble det opplyst om en ny slokkemetode for frityrbranner. Det øker brannsikringen betraktelig, men det er opp til den lokale brannsjefen å gi pålegg om å ta i bruk slike eller andre installasjoner.

Tore Aarnes i forsikringsselskapet if sier det vil komme konkrete pålegg i løpet av året om at slike automatiske slokkeanlegg skal installeres. Beliggenhet og størrelse vil være viktige momenter før slike pålegg blir vurdert gitt.

Følger ikke pålegg

- Dårlig internopplæring er et generelt problem. Rømningsveiene blir farlige ved at møblene plasseres galt, ved at dører åpner feil vei og at belysning og skilting ikke er bra nok. Rømningsvei kan også mangle helt fra høyeste etasje. Ombygginger blir heller ikke alltid utført etter brannvernforskriftene, sier Kleppe.

Byggeforskriftene ble fraveket da et påbygg ble satt opp rundt ventilasjonsanlegget ved restaurant News i Trondheim. Dette var et av flere forhold som bidro til at Trondheims bybrann i desember fikk så stort omfang, opplyser brannforskere fra Norges branntekniske laboratorium (NBL) i en pressemelding.

Deres rapport forteller også om et krav brannvesenet fremmet i 1990 om bygging av brannskiller på loftet i bygården der brannen startet. Brannforløpet viser at loftet ikke hadde innvendige brannskiller som var tilstrekkelig til å forsinke brannutviklingen.

Adm. direktør Kjell Schmidt Pedersen ved NBL sier funnene bør være en vekker for myndigheter, byggebransje og byggherrer i hele landet. Han sier at av tidligere saker NBL har vært inne i, ser de at det nærmest er vanlig at byggeforskriftene fravikes og at krav fra brannvesenet ikke følges opp.

Mer muskler

Rapporten sier at veien til storbrannen i Trondheim gikk via ventilasjonsrommet som hadde vegger, tak og gulv av tre. Forskriftene sier ikke-brennbare materialer slik at det skulle tålt en brann i 60 minutter. Ventilasjonsrommet skulle vært anmeldt særskilt, ifølge byggetillatelsen. Det ble ikke gjort.

Den viktigste lærdommen etter denne brannen i Trondheim og andre branner i Norge, er ifølge Pedersen at det må vises større respekt for forskrifter, krav og pålegg. Dessuten må brannvesen og bygningsmyndigheter vise mer muskler. Begge må øke tilsynsvirksomheten og være langt strengere når de ser at krav og pålegg ikke etterleves.

- I tillegg til brannvesenets muligheter til å stenge virksomheter eller gi dagbøter, så bør de i visse alvorlige tilfeller også vurdere politianmeldelse. Det skal ikke være uten konsekvenser å fravike forskrifter, slik tilfellet er i dag, hevder Kjell Schmidt Pedersen .

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.