Gull er anerkjent som tilsetningsstoff i næringsmidler, der det er listet som E175. Bruken begrenser seg stort sett til pynt på kaker og desserter.
Men gull er dyrt, veldig dyrt, så bruken er begrenset til de mest eksklusive gastronomiske produktene.
Melkeprotein
Nå har sveitsiske forskere ved universitetet ETH i Zürich funnet et alternativ der de blader gull med melkeprotein og får ut et langt billigere produkt som fortsatt ser ut som rent gull.
Det var professor Raffaele Mexxenga ved ETH som hadde utviklet et supertynt hybridmateriale av grafén og proteinfibre som kom opp med ideen om å videreutvikle dette til et gullpapir.
Les også: Dette er verdens letteste materiale
Gullpapir
Forskerteamet tok utgangspunkt i det naturlige melkeproteinet beta-lactoglobulin og fikk strukket ut rette fibre fra dette ved hjelp av varme og syre.
Så tilsettes gull i form av et salt i den sure løsningen med fibrene. Gullsaltet reduseres til små gullplater som så binder seg til fibrene.
Det hele er fortsatt flytende, men når væsken er filtrert bort sitter forskerne igjen med et stabilt supertynt spiselig "papir" som ser ut som rent gull.
Målt i vektprosent inneholder gullpapiret kun en tredjedel gull.
Les også: Dette tauet er like sterkt som stål
Elektronikk og sensorer
Det nye hybridproduktet har uvanlige optiske egenskaper. Gullet i papiret er i form av monokrystaller der egenskapene endrer seg avhengig av blant annet Ph-verdi.
Ledningsevnen vil også variere. Dermed kan det blir brukt til langt mer enn kakepynt.
På nettsidene sine skriver ETH at det nye hybridproduktet er patentsøkt.
Uten å gå i detalj antydes det at det åpner seg bruksmuligheter både innen sensorteknologi og mikroelektronikk.
Les også:
Her finner de råstoffet til fremtidens supermateriale