OLJE OG GASS

Bistandspenger sikret Aker-kontrakt

BISTANDSHJELP: Ghanesisk takknemlighet for norske bistandspenger skal ha hjulpet Kjell Inge Røkkes Aker å vinne oljekontrakt i hard konkurranse mot amerikanske oljeselskaper.
BISTANDSHJELP: Ghanesisk takknemlighet for norske bistandspenger skal ha hjulpet Kjell Inge Røkkes Aker å vinne oljekontrakt i hard konkurranse mot amerikanske oljeselskaper. Bilde: Solum, Stian Lysberg
Ole K. Helgesen
10. mars 2010 - 07:01

Det stormer rundt Akers oljelisens i Ghana. Oljeselskapene Anadarko og Hess har protestert mot at Aker med begrenset erfaring som oljeprodusent vant kontrakten. Selskapene hevder at amerikansk anti-korrupsjonslovgivning hindret dem i å konkurrere på samme vilkår som Aker.

Ghanesiske politikere og medier antyder at saken lukter korrupsjon fordi Aker fikk kontrakten etter å ha gitt fem prosent av lisensen til venner av eks-president John Kuffour. Nå kommer det frem at norske bistandspenger skal ha bidratt til at Aker vant kontrakten.

Les også: Gransker Akers partnerselskap

Bistand talte til Akers fordel

Norge har bidratt til å bygge opp landets oljeindustri gjennom Norads Olje for utvikling-program (OfU). Og i et brev til landets nye energiminister Joe Oteng-Adjei forsvarer administrerende direktør Moses Boateng i det statlige oljeselskapet GNPC at Aker ble tildelt lisensen. Han argumenterer med at norske myndigheter har hjulpet Ghana.

– Den norske regjeringens støtte til oppbyggingen av Ghanas olje- og gassindustri, deres bidrag til opplæring av ghanesiske ansatte og den norske ambassadørens store interesse for selskapet GNPC talte til Akers fordel, hevder Boateng.

–Uheldige dobbeltroller

– Dette viser tydelig hvordan Olje for utvikling-programmet havner i uheldige dobbeltroller. Selv om norske myndigheter sier at Norge ikke bruker bistanden for å fremme egne interesser, blir det ikke nødvendigvis oppfattet slik i disse landene. Dersom det som står i dette brevet er riktig, er det et klart eksempel på at OfU bidrar til å sikre norske private aktører kontrakter, sier forsker Ingrid Samset ved Christian Michelsens Institutt.

Hun mener det finnes gode argumenter for å fortsette med programmet, men hun er kritisk til at myndighetene er så lite åpne om dobbeltrollene.

– Denne typen bistand skaper et stort etisk dilemma. Derfor kan ikke myndighetene late som om det ikke er et problem.

Les også: Opprørt over Aker-avtale

–Utenfor vår kontroll

Miljø- og utviklingsdepartementet hevder at det er vanskelig å unngå at OfU gir norske selskaper fordeler.

– Olje for Utvikling jobber ikke for å skaffe norske oljeselskaper lisenser. Dersom bistanden fra OfU fører til at personer i samarbeidslandenes oljeadministrasjon utvikler en generell positiv innstilling til Norge, så er dette en sideeffekt utenfor OfUs kontroll, sier informasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstrand. Verken utviklingsminister Erik Solheim eller statssekretær Ingrid Fiskaa var tilgjengelige for kommentar.

Troverdighet

Samset tror større åpenhet om dobbeltrollene ville gjort OfU mer troverdig overfor både landene programmet er i, og i det internasjonale næringslivet.

– Spørsmålet er om det norske folk ønsker at deres skattepenger skal brukes til denne typen bistand som gir norske private selskaper store fortrinn.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.