INDUSTRI

– Bioteknologimiljøet er ikke truet

Radiumhospitalets forskningsstiftelse mener Tekna tar feil når de hevder norsk bioteknologimiljø trues av nedleggelser og budsjettkutt.

NTNU og Det medisinske fakultetet åpner nye kjernefasiliteter bioteknologi
NTNU og Det medisinske fakultetet åpner nye kjernefasiliteter bioteknologi Bilde: Geir Mogen
Maria Amelie
22. feb. 2012 - 10:26
Vis mer

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om nedleggelse av bioteknologilaboratoriet ved Folkehelseinstituttet, og store kutt i forskningsavdelingen til legemiddelselskapet GE Healthcare.

Tekna, SIVA, Innovasjon Norge og Forskningsrådet sendte en bekymringsmelding til Helse- og omsorgsdepartementet, næringsministeren og forskningsministeren i januar.

Ifølge bekymringsmeldingen kan nedleggelse av to store laboratorier sette en stopper for videre satsing på bioteknologi og farmasøytisk forskning i Norge.

Les saken: – Spikeren i kista for bioteknologimiljøet

Reagerer sterkt

Jónas Einarsson, administrerende direktør i Radiumhospitalets forskningsstiftelse reagerer sterkt på uttalelsen til Marianne Harg, president i Tekna.

– Harg sier at nedleggelse av disse laboratoriene er spikeren i kista for norsk bioteknologimiljø. Det er jeg veldig uenig i. Ja, det er trist at FHI og GE Healthcare opplever budsjettkutt og ombygginger av laboratorier, men situasjonen for farmasøytisk forskning er ikke så truende i sin helhet.

Les også: Kurerer kreft med lys og kjemi

Voksende næring

1200001891.jpg Einarsson er også styreleder i Oslo Cluster Center, en onkologisk forskningsklynge.

Han sier at det finnes flere laboratorier i Norge som mange bedrifter er knyttet til, blant annet Photocure og Algeta. De utvikler kreftlegemidler, og samarbeider i stor grad med det akademiske miljøet både i Norge og resten av verden.

– Det er en voksende næring som hver dag bidrar med å utvikle fantastisk interessante løsninger innen farmasøytisk industri. Mye av det blir utviklet i laboratoriene ved Radiumhospitalets institutt for kreftforskning og universitetssykehusene i Bergen, sier Einarsson.

Flere laboratorier

Einarsson trekker frem laboratoriet ved Institutt for kreftforskning som eksempel:

– Der jobber det 300 vitenskapsfolk i toppmoderne laboratorielokaler som ble innviet for tre år siden. Mye av forskningen i det farmasøytiske miljøet foregår der, sier han.

Algeta har allerede sitt eget laboratorium på Kjelsås og er nå i ferd med å bygge en egen produksjonsbedrift for deres første legemiddel på Kjeller ved Lillestrøm.

Torger Reve: – Dette er ikke synsing

Les også:

NTNU satser på bioteknologi

175 millioner kroner i året til bioteknologi

Skal profilere biotek i Tromsø

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.