KLIMA

Billig å redde klimaet

Jannicke Nilsen
3. mai 2007 - 07:53

Den tredje delrapporten i FNs fjerde klimarapport offentliggjøres i Bangkok i morgen. Dagsavisen har fått tilgang til et utkast.

Der står det at verdens ledende klimaforskere slår fast at det er fullt mulig økonomisk og teknologisk mulig å redusere utslippene av drivhusgasser globalt med 50 til 80 prosent innen 2050.

Kutt overalt

Klimapanelet mener kutt må skje i alle sektorer: Innen energiforsyning, transport, bygninger, industri, jordbruk, skogbruk og avfall.

Regnestykket støtter opp om konklusjonene i Stern-rapporten, som i fjor høst konkluderte med at kuttene vil koste 1 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP). Stern-rapporten tok utgangspunkt i mindre utslippsreduksjoner.

Bygninger har stort potensial for CO2-kutt, og klimapanelet tar til orde for energisparing og isolering.

Må gripe inn

Videre må politikerne gripe inn overfor transportsektoren, for selv ikke høyere bensinpriser vil føre til at folk lar bilen stå.

Men, som TU.no meldte tidligere denne uken, er ikke forskerne veldig optimistiske på vegne av biodrivstoff-forkjemperne: Biodrivstoff kan komme til å utgjøre så lite som 3 til maks 10 prosent av verdens totale forbruk av drivstoff i 2030.

- Ingen har som mål at biodrivstoff skal erstatte alt fossilt drivstoffbruk i verden. Det er én av mange nye teknologier, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund til avisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.