OLJE OG GASS

Betongdugnad for arktiske utfordringer

Joachim Seehusen
23. aug. 2006 - 11:45

I arktiske strøk med mye is kan betongplattformer by stål på konkurranse.

Nå skal verdens fremste eksperter på offshore betongkonstruksjoner samle og vurdere erfaringer fra eksisterende plattformer. En "state-of-the-art" rapport kommer sommeren 2008. Den vil danne grunnlaget for videreutvikling for arktiske strøk.

Få i betong

Det er plassert rundt 6500 stålplattformer rundt i verden og kun 44 betongplattformer, ytterligere to er under bygging.

Det gir en markedsandel på 0,7 prosent. Men i tøffe miljøer kan betong vise sin styrke. Når olje- og gassutvinning i arktiske strøk øker vil det bl bygget flere betongkonstruksjoner.

Bransjen har allerede begynt forberedelsene. All den erfaring som er samlet gjennom 30 år, blant annet fra Nordsjøen, skal danne grunnlaget for videre utvikling av betongkonstruksjoner i ugjestmildt miljø, som i arktiske strøk.

Norsk dominans

I juni ga Fib, Federation International du Beton , den internasjonale bransjeorganisasjonen, sitt klarsignal til prosjektet. Av 33 inviterte aktører har så langt 19 takket ja til å være med.

Administrerende direktør Tor Ole Olsen i Dr.tech. Olav Olsen leder arbeidet som ble initiert av ham selv og de tre norske selskapene Multiconsult, Dr.ing. A. Aas-Jakobsen AS og Aker-Kværner.

Venter ny informasjon

Rapporten blir åpen. – Det blir en tung gruppe, og jeg regner med at vi får oljeselskapenes støtte. Vi kan jo ikke uten vidre ro ut til en plattform. Dessuten håper jeg at det både blir lagt nye fakta på bordet og at vi i gruppen finner ny informasjon, sier Olsen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Støtten får han, i hvert fra to oljeselskaper.

– Vi kan hjelpe til med både måledata og besøk, bekrefter prosjektleder Sigbjørn Egeland hos Shell, som selv har fått invitasjon til å være med i arbeidet. – Jeg uttrykte meg litt lunket, jeg har nok ikke verken tid eller tilstrekkelig kompetanse. Men vi har gode erfaringer med betong, og det er et viktig arbeid som skal gjøres, sier Egeland. Egeland forteller at Shell nå har et felt på 350 meters dyp som skal bygges ut, internt i selskapet kalt Onyx, der betong vurderes mot stål eller bruk av skip.

– Statoil ser med interesse på det initiativ som er tatt for å utvikle rapporten. For Statoil er det alltid viktig å sikre at de beste tekniske løsninger utvikles og er tilgjengelige for bransjen. Derfor støtter Statoil dette initiativet. Vi ønsker å bidra med vår kompetanse til rapporten, men foreløpig er det ikke avklart hvor store ressurser vi kan frigjøre til dette arbeidet, skriver Kristofer Hetland, informasjonsdirektør i Statoil i en e-post etter å ha brukt noen dager på interne undersøkelser.

Riktig er viktig

Olsen forteller at all eksisterende erfaring er så viktig i ugjestmilde miljøer fordi det beste som kan gjøres for å få betongkonstruksjonene til å tåle påkjenningene er å gjøre alt riktig. Det er ikke stort behov for å utvikle nye sementttyper eller nye betongblandinger.

– Derfor er det så viktig å se hvordan de eksisterende konstruksjonene har klart seg, mange av dem står fortsatt meget godt selv om prosjektert levetid for lengst er overskredet.

Istakker

Islast, som kan bli tre til fre ganger så stor som bølgelast er den mest åpenbare utfordringen, og bestemmende for dimensjoneringen. Hibernia-plattformen utenfor østkysten av Canada står i et miljø med uvanlig mange store flytende isfjell.



Det løste Aker-Kværner ved å støpe takker, nærmest som i en stjerne, på bena. Takkene skal ta opp kreftene fra en kollisjon og fordele dem rundt hele strukturen.

For plattformen som ble bygget ved Sakhalin øst i Russland, der isfaren er langt mindre, valgte Aker-Kværner å legge en stålhylse rundt bena som beskyttelse.

– Betong er spesielt godt egnet der det er spesielle utfordringer, men betongplattformer vil nok forbli et nisjeprodukt, sier Torbjørn Andersen, informasjonsdirektør i Aker-Kværner.

Ufaglært arbeidskraft

Tor Olav Olsen trekker frem, temperaturen, kort sommersesong der det er mulig å gjøre reparasjonsarbeider og transport og planlegging blant de store utfordringene når en skal bygge en plattform i slike ugjestmilde strøk.

En stor fordel ved betong i ugjestmilde miljøer er at plattformen kan bygges uten høyt kvalifisert arbeidskraft.

Men den aller største fordelen med betongplattformer at de kan konstrueres for å motså is og fungere godt i miljøer der både belastningene og skadepotensialet ved uhell er enorme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.