IT

Besøk fremtidens Nasjonalmuseum

...via telefonen din.

30. okt. 2012 - 18:55

Appen benytter seg av den norskutviklede SitSim-teknologien. Denne teknologien kombinerer data fra den fysiske og virtuelle verden for å vise en virtuelt utvidet virkelighet.

Ved å åpne appen mens man rusler langs Nobels fredssenter i Oslo, får man se hvordan museet kan bli seende ut. Man kan også besøke det som kan bli Munch-salen, samt salen for samtidskunst. Alt du trenger er en iOS- eller Android-enhet.

Gunnar Liestøl, professor ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo (UiO), har ledet utviklingen av SitSim-teknologien. Han har tidligere utviklet simuleringer av blant annet Akropolis, Forum Romanum og Osebergskipet.

Les også:

Nå kan du sjekke ingeniørlønna

Microsoft lanserte Windows Phone 8  

Bredt samarbeid

Den nye appen er et samarbeid mellom Statsbygg og Nasjonalmuseet, og inngår i et forskningsprosjekt ved Institutt for medier og kommunikasjon ved UiO.  

– Den største utfordringen har vært å lage appen slik vi så det for oss inne i hodene våre. Godt samspill mellom kreativiteten og den faktiske virkeligheten er viktig i utformingen av en slik app, sier Liestøl.

Både gps-en, kompasset, akselerometeret og gyroskopet i mobilen eller nettbrettet brukes av applikasjonen. Studenter har prøvd ut appen og gitt tilbakemeldinger.

– Jeg syns det er supert å kunne se bygget før det er bygget, sier masterstudent ved Institutt for medier og kommunikasjon på UiO, Andreas Grenasberg.

Gunnar Liestøl viser fram applikasjonen til kommunikasjonsdirektøren i Statsbygg, Hege Njaa Rygh. Mathias Klingenberg
 

Åpner for ris og ros

Statsbygg har spyttet inn 600 000 kroner for å få ferdigstilt appen.

– Dette er en utrolig spennende app som viser det nye Nasjonalmuseet nesten akkurat slik det kan bli i virkeligheten, sier Øyvind Christoffersen, administrerende direktør i Statsbygg.

Han håper appen kan hjelpe Statsbygg med å kommunisere bedre med publikum.

– Vi ønsker å gjøre alt åpent og tilgjengelig, slik at folk kan komme med sine meninger om bygget, sier Christoffersen.

I appen er det lagt inn mulighet for å gi tilbakemelding på museumsbygget.

– Vi vil være en rollemodell for resten av byggenæringen, og synes det er gøy at ny teknologi gjør byggeplanene tilgjengelig for alle, sier Statsbygg-direktøren.

Les også:

App skal gi billigere forsikring

Vil samle alt du har i lommeboka i mobilen  

Vet ikke hva museet vil koste

Byggeplanene er enda ikke godkjent av Stortinget. Det skal etter planen skje i årsskiftet 2012/ 2013. Før den tid må Statsbygg finne ut hvor mye et slikt museum skal koste.

Nasjonalmuseet håper appen kan skape engasjement rundt det forestående museet.

– Jeg syns det var veldig spennende å gå rundt her på Vestbanen og se. Men pass deg for trikken når du går over trikkelinjen med øynene festet til mobilskjermen! advarer Jean-Yves M. Gallardo, kommunikasjonsdirektør ved Nasjonalmuseet.

Appen er gratis, og kan lastes ned til iOS-enheter her og Android-enheter her.

Les også:

Brettkrigen om barna er i gang

Mobilen varsler nordlys

Mobiltelefonen skal avsløre demens  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.