INDUSTRI

Bergen får klyngetildeling: – Dette betyr alt

Vant kampen mot Kongsberg,

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
12. juni 2015 - 15:27
Vis mer

På Kongsberg og Raufoss sitter noen litt skuffede sjeler og mumler om at næringsminister Monica Mæland hilser hjem til Bergen.

Næringsministeren har imidlertid ingenting med utvelgelsen å gjør, hun fikk bare æren av å presentere de nye klyngemedlemmene.  

I kampen mellom by og land, vest mot øst, er det vestlandshovedstaden som kan juble over å bli satt på verdenskartet for sin teknologi og produkter.

Gigantkontrakt til Kværner: Gigantkontrakt til Kværner - så mange jobber havner i Norge

Nye muligheter

– Dette betyr alt. Vi kan tenke langsiktig, gjennomføre strategien vår og sette i gang nye forskningsprosjekter. Det er spesielt viktig i disse nedgangs- og omstillingstider, sier administrerende direktør Owe Hagesæther i GCE Subsea.

Nyheten om den nye klyngestatusen kommer kort tid etter at verdens største leverandør av subseautstyr, FMC Technologies med hovedaktivitet på Kongsberg, offentliggjør kutt av 400 stillinger, på toppen av 120 offentliggjort i januar.

– Nå er oljebransjen i endringsmodus. Vi må se oss om etter nye muligheter, ikke minst på tvers av klyngene. Vi kan blant annet samarbeide med fornybarsektoren, gruvedrift på havbunnen og marin- og sjømatnæring, sier Hagesæther.

Storinvestor: Storinvestor: – Oljeingeniørene har vært overbetalt

Åpner dører

Utnevnelsen til GCE og NCE betyr både status og mange millioner kroner i støtte. I fjor rykket NODE, offshoreklyngen rundt boreteknologien i Kristiansand, opp til GCE. Det gjorde også den maritime klyngen, GCE Maritime, med Ålesund som geografisk sentrum.

Administrerende direktør Anne Grete Ellingsen i  GCE NODE fortalte at den nye statusen var til god hjelp for å komme ut.

– Statusen styrket vår posisjon globalt, blant annet i Brasil og USA. Vi kartlegger nå kompetanse og teknologi vi kan benytte for samarbeid med andre klynger, sa Ellingsen.

Internasjonalt panel: Internasjonalt panel: Norge har kun to teknologimiljøer i verdenstoppen

Næringspolitikk

Den internasjonale suksessen til blant annet maritim industri kan langt på vei forklares med evnen til å samarbeide i tillegg til å konkurrere. Dette er satt i system med offentlig hjelp og støtte der bedrifter, akademia og forskningsinstitusjoner samarbeider.

– Klyngeprogrammet er en svært viktig del av næringspolitikken i Norge. Gjennom samarbeidet i klynger utvikles sterke norske nærings- og kunnskapsmiljø og bedrifter som kan konkurrere med de beste i verden, sier næringsminister Monica Mæland.

Norsk gjennombrudd: Norsk gjennombrudd: Produserer 40 ganger raskere enn vanlige metoder

Tre divisjoner

Sammen med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner offentliggjorde hun i dag hvilke klynger som får støtte og hvilke som rykker opp en divisjon i det tre-delte klyngesystemet, Norwegian Innovation Clusters.

Norwegian Innovation Clusters eies og drives i fellesskap av Forskningsrådet, Siva og Innovasjon Norge. Programmet tilbyr klyngestatus og støtte på tre nivåer; Arena for klynger i tidlig fase, NCE (Norwegian Centres of Expertise) for etablerte klynger med en nasjonalt ledende posisjon og GCE (Global Centres of Expertise) for godt etablerte klynger som er verdensledende innen sine områder.

Inntil i dag var det 12 NCE-er og to GCE-er. Fra og med nå er det tre GCE-er og 14 NCE-er.

Les også: Se hvordan kloakk fra 4,5 millioner amerikanere forvandles til gjødsel og strøm

Samarbeid og konkurranse

Styreleder i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, sa i sin innledning til offentliggjøringen at bedrifter som samarbeider innoverer mer, er mer produktive og har større konkurransekraft.

Han siterte Idar Ulstein, grunnleggeren av Ulstein-gruppen og ivrig pådriver i det som er blitt den maritime klyngen på Sunnmøre: «Vi samarbeider når vi kan, og konkurrer når vi må.»

Les også: Er det dette vi skal tjene milliardene våre på i fremtiden?

Muskelbygging

– Menon Business Economics fastslår i en analyse at klyngesatsingen gir økt verdiskaping. En effektanalyse som SSB har utarbeidet viser også at bedrifter som deltar i klyngesamarbeid både har høyere omsetning og sysselsetting sammenlignet med bedrifter som ikke deltar i slikt samarbeid, sa Dyb.

Administrerende direktør Espen Susegg i SIVA påpekte at oljenedgangen skaper utfordringer som betyr endring,

– Endring skaper innovasjon. De nye NCE-ene bygger innovasjonsmusklene større, sa Susegg.

Jakten på kreftkuren: Jakten på kreftkuren: Her er norske forskere helt i front

Skuffet – krummer ryggen

NCE Systems Engineering på Kongsberg hadde god tro på at de skulle innfrir kravene til GCE.

Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen sa på Industrikonferansen på Kongsberg i mai at Kongsberg-klyngen sammen med den maritime-, petroleums- og Raufossklynga er blant de viktigste næringsklyngene.

– Nå er det storsamfunnet og lokalsamfunnets rolle å legge til rette for en videre vekst på disse stedene, sa konsernsjefen i sitt innlegg.

– Nå står vi foran starten på vår neste fase, ”Norge 6.0”. I denne fasen vil høyteknologisk industri være avgjørende. Vi må skape industrinasjonen Norge, og her kan Kongsbergklyngen ta en sentral posisjon, sa Qvam i sitt innlegg, referert på NCE Systems Engineerings nettside.

Les også: De mener de er Norges smarteste bedrift

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.