KLIMA

Bellona: Nei til økt bruk av sparepærer

NYE KRAV: Billige sparepærer fra Asia, såkalte "bambuspærer" har ikke alltid den beste kvaliteten. Nå jobber EU med en merkeordning som kan stenge lite energieffektive produkter ute fra det europeiske markedet.
NYE KRAV: Billige sparepærer fra Asia, såkalte "bambuspærer" har ikke alltid den beste kvaliteten. Nå jobber EU med en merkeordning som kan stenge lite energieffektive produkter ute fra det europeiske markedet. Bilde: Green shop
Jannicke Nilsen
10. mai 2007 - 14:42

Hva er mest skadelig for miljøet, kvikksølvgass eller ekstra energiforbruk?

Dette har ikke miljømyndighetene regnet på.

Spørsmålet er aktuelt ved flere saker som nå ligger på regjeringens bord.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy jobber med et forbud mot kvikksølv i produkter. Før forbudet er ferdig er det allerede klart at sparepærer og lysrør vil unntas fra regelverket. Disse inneholder rundt 5 mg kvikksølv, og kastes stort sett rett i søpla hjemme hos folk flest.

Skinnregelverk

- Vi er glade for at det er reist forslag om generelt forbud mot kvikksølv i produkter. Men hvis forbudet skal ha betydning kan ikke myndighetene unnta det ene produktet etter det andre. Det må være helt spesielle og tungtveiende grunner til dette. Ellers blir forbudet et skinnregelverk, sier Marius Dalen, fagansvarlig for miljøgifter i Bellona.

Statens forurensintstilsyn, som jobber med forbudet, har ikke sett på miljøeffektene av å unnta sparepærer og lystoffrør fra kvikksølvforbudet i produkter.

- Man kan ikke innføre et slikt regelverk uten å tallfeste hva et slikt unntak vil innebære av kvikksølvmengder som går ut i naturen. Det vil være en svikt fra myndighetenes side, sier Dalen.

Vil virke som promotering

Bellona er også kritiske til at Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen nå vurderer å innføre forbud mot den tradisjonelle lyspæren. Dette vil føre til økt etterspørsel av kvikksølvholdige sparepærer, frykter Bellona.

Forbudet mot den tradisjonelle lyspæren henger sammen med at mens glødelampen bruker 80 prosent av energien til varme og resten blir til lys, bruker en sparepære bare 20 prosent av energien til å produsere varme.

På den annen side går 4 av 5 kvikksølvholdige sparepærer rett i søpla i husholdningene.

Uenige

- Vi snakker her om en alvorlig miljøgift. Myndighetene bør ikke innføre et forbud mot lyspærer som i praksis vil føre til promotering av sparepærer og dermed økt spredning av kvikksølv. Det vil være svært uheldig, sier Dalen.

Naturvernforbundet er ikke enige.

- Vi hilser et forbud mot glødepærer velkommen. Men samtidig må myndighetene sikre en god innsamlingsordning for sparepærer og forbruker må være klar over at dette er spesialavfall. Dessuten må myndighetene stimulere til bruk av andre energieffektive lyskilder enn sparepærer, sier leder Lars Haltbrekken.

Kvikksølv verst

Bellona er ikke i tvil om hvor de står når de to miljøhensynene veies opp mot hverandre: kvikksølvutslipp i naturen på den ene siden og energisparing på den andre.

- På en vektskål med kvikksølvholdige produkter på den ene siden og energisparing på den andre, er vår holdning at kvikksølvutslipp er en mye større utfordring enn energibruk, sier Dalen.

Bellona fraråder ikke folk å bruke sparepærer, men de mener ikke miljøet er tjent med et lovverk som tvinger folk til å gå over til kvikksølvholdige lyskilder.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.