KRAFT

Bellona: Mongstad må stanses

Jannicke Nilsen
18. des. 2007 - 15:08

Bellona mener den juridiske konsekvensen av regjeringens beslutning om å slippe CO 2 fra testsenteret på Mongstad ut i atmosfæren er at hele kraftvarme-prosjektet må stanses.

- Uten en utslippstillatelse kan ikke Mongstad-prosjektet gjennomføres. Det betyr at hele kraftvarmeverket må legges på is. Det er et eksplisitt vilkår at fanget CO 2 ikke skal slippes ut, sier Bellona-nestleder Marius Holm.

Strenge krav

I dag meldte regjeringen at de likevel ikke vil deponere CO 2 som slippes ut fra testanlegget som skal etableres på Mongstad i 2010. I avtalen mellom regjeringen og Mongstad-partnerne StatoilHydro, Dong Energy, Shell og Vattenfall står det eksplisitt at det fra kraftvarmeverkets start skal fanges 100 000 tonn CO 2 i året, og at dette ikke skal slippes ut i atmosfæren.

Ifølge Bellona har regjeringen små muligheter til å endre utslippstillatelsen slik at deponering av CO 2 ikke lenger er et absolutt krav, fordi en slik omgjøring krever at visse vilkår er oppfylt, og er underlagt strenge saksbehandlingsregler.

- Må stanses

- Et eventuelt vedtak om omgjøring vil uansett måtte sendes ut på høring, sier Holm, som heller mener det er sannsynlig at regjeringen har tatt beslutningen i strid med den gjeldende utslippstillatelsen.

- Da står Mongstad-prosjektet i praksis uten utslippstillatelse, og prosjektet må stanses, sier Holm.

FrP tror at hele Mongstad-prosjektet blir utsatt ett år.

Utsettes

- Regjeringen tør bare ikke innrømme det ennå, tror Ketil Solvik-Olsen, energi- og klimapolitisk talsmann i Frp.

Han mener Regjeringen fremstår som lettvinte selgere fremfor troverdige ”rakettforskere”.

- Når investeringsbeslutning for pilotanlegget utsettes med tre kvartal, så utsettes trolig resten av prosjektet tilsvarende. Med tanke på kompleksiteten i teknologien, må vi høste erfaring før vi tar en investeringsbeslutning på et fullskala anlegg. Da kan vi ikke risikere at investeringsbeslutning må tas før pilotanlegget er ferdig, sier Solvik-Olsen

Frp-politikeren mener det er fornuftig av regjeringen å kutte CO 2-transport fra Mongstad til Melkeøya. Å bruke tre milliarder kroner på å transportere CO 2 fra testanlegget til Melkøya mener han ikke er noe godt alternativ.

Miljøorganisasjonen Zero mener regjeringen kunne satt i gang med bygging av rørene til fullskala kraftvarmeverket som skal stå klart i 2014 med en gang.

- Regjeringen er altfor raske med å avfeie å bygge rørene til fullskalaanlegget før selve fullskalaanlegget er ferdig. Starter man nå, kan rørstrukturen stå ferdig i 2011/2012, og CO 2-en fra testsenteret kan deponeres her. Det krever vi at regjeringen jobber videre med, sier Marius Gjerseth i Zero.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.