OLJE OG GASS

Bellona krever forklaring fra Borten Moe

Ole K. Helgesen
14. sep. 2011 - 12:22

Mandag sendte Bellona et krast brev til olje- og energiminister Ola Borten Moe hvor organisasjonen krever en forklaring på grunnen til sendrektigheten med å komme i gang med CO 2-rensing på Mongstad.

BAKGRUNN: Aker får ikke starte prestisjeprosjektet: <br/> Ny utsettelse på Mongstad

I brevet stilles det konkrete spørsmål om hvorfor Borten Moe fremdeles sier det kan være helsefare knyttet til CO 2-fangst med aminer.

BAKGRUNN: Helsefaren mindre enn antatt: <br/> – Må ta Mongstad-beslutning raskere

Forklaring på forsinkelsen

Samtidig blir departementet oppfordret til å undersøke hva som er årsaken til at eksosrøret for røykgass ikke er kommet på plass på Mongstad.

– Dette skulle vært på plass allerede i sommer. Derfor ber vi OED å undersøke og redegjøre for hvordan denne situasjonen har oppstått og hva som ligger til grunn for at Statoil ikke har utført sin del av utbyggingsplanen, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Teknisk Ukeblad.

Avviser Mongstad-framskynding

Her er Borten Moes oljeargumenter

– Jeg har ikke lyst til å spekulere i hva som er motivasjonen til Statoil. Men jeg synes det er grunn til å stille spørsmål ved Gassnovas ledelse av Mongstad-prosjektet. Gassnova har kommet til kort både når det gjelder å få røykgassrøret på plass, boring av brønner til CO2-injeksjon og ledelse av teknologikvalifiseringsprogrammet. Nå er det reell fare for store forsinkelser, sier Hauge.

Han mener det trengs sterkere politisk ledelse for å presse Statoil til å gjennomføre prosjektet i tide.



– Rystet

–Jeg er rystet over Borten Moes uttalelser om at det fremdeles kan være helsefare knyttet til aminer. Jeg synes det er ufint, uklok og ødeleggende for næringslivet som satser på karbonfangst. Med mindre han sitter på informasjon som tilsier noe annet, bør han korrigere sine uttalelser. Og hvis han har informasjon som vi ikke har, bør han komme ut med den umiddelbart.



Forsinket boring

Bellona er også bekymret for fremdriften i klargjøring og utbygging av lagringssted for CO 2 fra en større CO 2-rensing på Mongstad. Boreprogrammet og planene for en letebrønn (for CO 2-injeksjon) for å verifisere lagringsforhold i Johansen-formasjonen har, etter det Bellona er informert om, ligget klar til signering på OEDs kontorpult i godt over to år.

400 millioner kroner er satt av til brønnen.

– Vi ber derfor OED om en forklaring på hvorfor en velger å utsette boringen av en så tidskritisk brønn, sier Hauge.



Les også:

Maksgrense for Mongstad-utslipp

– Kan ikke ta sjansen på CO2-rensing

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.