OLJE OG GASS

Behandler vann på havbunnen

Ole K. Helgesen
27. sep. 2011 - 14:59

STAVANGER: Det er ikke uvanlig å injisere sjøvann inn i reservoarer for å øke oljeutvinningen.

Men den store utfordringen med vanninjeksjon er at sjøvannet må renses for å hindre at bakterier forsurer ressursene i bakken.

Og det trengs store vannbehandlingsanlegg og høytrykkspumper, noe som forutsetter at man har plass på plattformdekket.

På havbunnen

Teknologibedriften Seabox mener å ha løsningen på de fleste utfordringer knyttet til vanninjeksjon. De vil plassere hele anlegget på havbunnen.

Dermed slipper man å pumpe vann opp på dekk for å behandle det i et kompakt og ikke fullt så effektivt anlegg.

OPTIMISTER: Forretningssjef Øyvind Espeland, administrerende direktør Helge Lunde og teknologidirektør David Pinchin mener Swit kan bidra til milliarder av kroner i økte inntekter for oljeselskapene.
OPTIMISTER: Forretningssjef Øyvind Espeland, administrerende direktør Helge Lunde og teknologidirektør David Pinchin mener Swit kan bidra til milliarder av kroner i økte inntekter for oljeselskapene.

Desinfiserer og filtrerer

Samtidig gir det operatørene større fleksibilitet til å finne optimale plasseringer for undervannsinjeksjonsbrønner.

– Denne teknologien løser de fleste utfordringer knyttet til vanninjeksjon. Den fungerer slik at vann som suges nær havbunnen går gjennom ulike prosesser i ulike kamre. Først filtreres partikler ut, deretter går det gjennom elektrokjemisk desinfeksjon og kjemisk behandling med klor, forklarer administrerende direktør i Seabox, Helge Lunde.

Prisnominert

Løsningen, som kalles Swit (Subsea water intake and treatment), er nominert til DnB NORs innovasjonspris for 2011.

Teknologidirektør David Pinchin forklarer hvorfor:

– Våre tester demonstrerer at den virker. Vi gjennomførte en test i en fullskala pilot på bunnen av Oslofjorden i Norge fra juli 2009 til oktober 2010. Etter 14 måneders testing var det fremdeles ingen biologisk begroing i systemet. Partikkelfjerningen fungerte over forventning og påliteligheten var på 99,8 prosent.

Han forteller at Shell, Total, ConocoPhillips, GDF SUEZ og Forskningsrådet i Norge har støttet utviklingen av løsningen.

Store besparelser

Ifølge Lunde og Pinchin er det de store økonomiske mulighetene som har fristet de store selskapene.

– Behovet for vannflømming vil øke betydelig i årene som kommer. Ifølge beregninger vil det i 2020 injiseres 7 fat vann per fat olje som tas ut. Dette skyldes at feltene trenger trykkstøtte etter hvert som de tømmes. Og vår løsning gir muligheter for vanninjeksjon på steder hvor det ikke har vært aktuelt tidligere fordi den blant annet den ikke trenger å stå på en plattform, den egner seg på store dyp, den er fleksibel og kan enkelt flyttes til nye injeksjonsbrønner og den gjør det mulig med vanninjeksjon på satellittfelt, forklarer Lunde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.