Bedre ost med ultralydmåling

Forskere ved det marrokanske Université Ibn Zohr og franske Université du Havre har utviklet en måte å bruke ultralyd til å kontrollere koaguleringen under osteproduksjon. Forskerne drar nytte av at lydhastigheten vokser med økende tetthet i medier. Følgelig kan hastigheten gjennom ostemassen gi nyttig informasjon om koaguleringen og når prosessen skal avbrytes. Dette fører både til at svinnet minimeres og at kvaliteten på den ferdige osten kan gjøres bedre, heter det i en artikkel i Measurement Science and Technology.

- Vi er hele tiden opptatt av å finne det optimale punktet for skjæringsfasthet, men så langt har vi ikke funnet noe som gir bedre resultater enn den subjektive vurderingen vi benytter i dag, sier fagsjef Anne Siri Høyland hos Tine. Tine har forsøkt å bruke temperaturfølere uten at det ga merkbar kvalitetsforbedring. De er nå i ferd med å starte et prosjekt hvor lysrefleksjon står sentralt.

Les mer om ultralyd her: http://www.iop.org/Physics/News/0344j

(js)