OLJE OG GASS

Bedre for Aker Kværner ute

Anders J. Steensen
13. feb. 2007 - 14:18
Vis mer

Aker Kværner omsatte for i underkant av 18 milliarder kroner på norsk sokkel i 2006.

Dette er rundt regnet 35 prosent av totalomsetningen som endte på 50,5 milliarder kroner for den norske teknologileverandøren.

Vikitg hjemmemarked

– Vi er mindre avhengige av norsk sokkel enn tidligere. Men norsk sokkel er viktig. Den er nær og og ikke minst viktig for å komme ur med ny teknologi. Det er her vi kan utvikle, kvalifisere og teste ut teknologi og produkter som vi siden kan selge internasjonalt. Særlig viktig er dette for undervannsutstyr hvor norsk sokkel er ledende, sier Martinus Brandal til TU.



I Asia og Sør-Amerika

Aker Kværner planlegger å ansette rundt 1500 personer de kommende tre årene. Disse vil bli ansatt ved bedriftene i India, Malaysia og i Brasil, hvor selskapet allerede har fotfeste og egne fabrikker.

Brandal varsler at planlegger å kjøpe mindre selskaper for å sikre seg tilgang på nye innovasjoner. – Men primært ønsker vi å vokse organisk, sier han.



Vil ta betalt for risiko

For å øke marginene i Norge ønsker Brandal at det blir mulig å ta betalt for den risiko de som leverandør løper ved leveranser til oljeselskapene.

Aker Kværnr ønsker å vri synet på prising i bedritfen fra å være kostnader pluss en fortjeneste, til å være med verdibasert.

- Hvilken ekstra verdi utgjør dette for oljeselskapet eller kundene, og hva er de villige til å betale for denne merverdien? Vi må vurdere hvilken risiko vi tar i forbindelse med de oppdragene vi kjemper om og inkludere dette i prisingen, sier Brandal.

Vil ha andel

– Det er for galt at vi skal ta en stor risiko når utstyr leveres, mens oljeselskapet kanskje har tjent inn investeringen etter kun 40 dager. Vi ønsker en større del av denne verdiskapingen.

Han påpeker at andre selskaper også skal nyte godt av Aker Kværners rirsikoanalyser. – Vi må bli flinkere til å inngå langsiktige samarbeidsavtalerer med våre underleverandører slik at vi er sikret kapasitet og og at utstyr og tjenester kan leveres til avtalt tidspunkt. Slik vil vi kunne øke marginene.



Om fusjonen Statoil – Hydro

– Hvilke konsekvenser får fusjonen mellom Hydro og Statoil for Aker Kværner?

– Vi har et godt forhold både til Statoil og Hydro, og forventer at dette vil vedvare i det nye selskapet, uavhengig av hva navnet blir. Vi tror at det er fortsatt mye teknologi vi kan utvikle sammen for å sikre maksimalt uttak av ressursene på norsk sokkel, sier Brandal.





Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.