NETTARKIV

Bedre diagnose med norske kamerahoder

Veslemøy Nestvold, teknologiVeslemøy Nestvold, teknologiVeslemøy Nestvold, teknologiVeslemøy Nestvold, teknologi
12. apr. 2002 - 13:26

Ideas as har tatt skrittet ut i nukleærmedisinens og røntgendiagnostiseringens verden. Fra å være en ren elektronikkleverandør satser de nå for fullt på medisinmarkedet med kamerahoder og deteksjonsenheter til bruk i MR (magnetisk resonanstomografi), innen mammografi, røntgen og CT (computertomografi). Teknologien kan også brukes innen biomedisin, til fysikkeksperimenter og bagasjeinspeksjon samt til industriell inspeksjon.

Bedriften har sitt utspring i forsknings- og utviklingsmiljøer og ble etablert i 1992 av norsk nøkkelpersonell ansatt ved Cern, verdens største senter for partikkelfysikk i Genève.

Trenger nye aktører

Markedet de henvender seg til er imaging diagnostics medical market eller medisinsk billeddiagnostikk som er delt i to: nukleærmedisin (gammakameraer, SPECT og PET) og røntgendiagnostisering som omfatter radiologi, mammografi og CT.

Kundene spenner fra de tre-fire store internasjonale leverandørene av medisinsk billedutstyr til ledende forskningslaboratorier og institutter. Både General Electric, Siemens, israelske Imarad, og japanske Hamamatsu Photonics står på kundelista, i tillegg til samarbeidspartnere som Radiumhospitalet, Cern og University of Michigan.

- Vi er i et konservativt marked som tjener gode penger på allerede ferdigutviklet teknologi. Å komme med nye produkter og nye teknologi krever tålmodighet og litt flaks, sier administrerende direktør Thomas Langaard i Ideas, som mener dette markedet trenger innovative bedrifter som svenske Sectra til å gå foran og åpne dører.

Ideas satser på teknologiutvikling med patentrettigheter, utvikling og testproduksjon av kamerahoder for røntgen og gammakameraer via kontrakter med internasjonale kameraleverandører. Stikkord er kamerahoder som gjør røntgenapparatene mindre, som sprer lavere stråledoser og som gir høyere oppløsning på bilder. Produksjonen overlates til andre.

- Teknologien vår er anvendelig på flere markeder. Vi har valgt dette markedet fordi det er stort, oversiktlig og har utrolig mange muligheter. Ressurser og kapital er dessverre en mangelvare i Norge.Vi håper at flere også på investorsiden vil se hvilke muligheter det ligger i dette hurtig voksende markedet, sier Langaard.

Dyreforsøk er et annet nisjemarked Ideas jobber mot. Ved hjelp av stråling kan man følge sykdomsutvikling over tid og man unngår avlivning for obduksjon i det omfang som gjøres i dag. Ideas har også etablert et nytt firma innen biomedisin sammen med Radiumhospitalet med 50 prosent eierandel hver. De tre ansatte i Bimolex AS jobber med metoder og kameraer til bruk innen genomics og proteomics.

Voksende nisje

Langaard tror tilpasset medisinsk behandling eller såkalt personlized medicine er en av nisjene innen medisinfaget som vil vokse stort. I 2050 vil 30 prosent av befolkningen i den rike del av verden være over 60 år. Vi lever stadig lenger og vi har mer penger å bruke på å lege sykdommer eller finne hvilke gener eller påvirkninger som kan gi oss sykdommer. Å utvikle medisiner er kostbart. Derfor mener Langaard at teknisk deteksjon for tidlig å finne sykdommer ved hjelp av nukleærmedisin er et raskt voksende marked. Bare innen diagnostikk og monitoring er verdensmarkedet beregnet til 90 milliarder dollar pr. år.

Innen nukleærmedisin studerer og dokumenterer man funksjonen til indre organer i motsetning til vanlig radiologi der man kreerer bilder av organer. For å få dette til får pasienten injisert en agent som er spesialdesignet til å finne organet som skal studeres. Ved å bruke gammakameraer som omhyller pasienten kan organets funksjon og plassering lett detekteres.

Ved røntgen brukes et 2D-kamera til å fange opp røntgenstråler fra en generator. Når en kropp plasseres mellom kamera og generator, oppfanger ulike deler av kroppen røntgenstrålene forskjellig og dette avtegner seg som gråtoner på et røntgenbilde. Ideas jobber også mot det digitale røntgenmarkedet som vil revolusjonere bruken av denne typen hjelpemidler.

Mammografi og kardiologi

Mammografi er et annet område hvor kamerateknologien anvendes. Forskning viser at for hver 100. kvinne som reddes fra brystkreft, får fem alvorlige bivirkninger av stråledosene fra mammografi. Ved hjelp av ny teknologi som er utviklet sammen med en stor aktør innen digital røntgen, kan stråledosene reduseres betydelig. Langaard tror det vil komme et pålegg om bruk av reduserte stråledoser for å hindre bivirkninger i og med at teknologien finnes og markedet er kjempestort. Hvert år selges 4330 mammografikameraer. Ideas håper å selge mellom 300 og 500 innen tre til fem år.

Scintimammografi er neste skritt i diagnostiseringen som gjør legen i stand til å finne kuler og svulster i bløtvev som er tett og der tradisjonell mammografi kommer til kort.

Scintimammografi som bygger på nukleærmedisin, gir en mer eksakt diagnose og en mer optimal behandling. De fleste rapporter viser at det foreligger kreft bare hos 40 prosent av de som har positive funn ved mammografi. Det vil derfor være behov for videre utredning hos et vesentlig antall pasienter. Scintimammografi er lett å utføre og tolkningen av bildene er enkel og lite operatøravhengig. En fordel for pasienten er redusert bruk av biopsi.

Kardiologi er også et marked i stor vekst. I november skal Ideas sammen med en amerikansk samarbeidspartner lansere et kardiologisystem for bruk på legekontorer. Systemet er blant de første i sitt slag og designet og utviklet kun til bruk i hjerteundersøkelser for blant annet å måle skadene av et hjerteinfarkt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.