NETTARKIV

(Bedr. Rep del 2) Gullgutten til Hermansen Radarpar i tele

Finn Halvorsen
22. aug. 2007 - 22:03
Vis mer

Stig Herbern hadde sentrale posisjoner i Telenor under Tormod Hermansens langvarige regime i Telenor, blant annet som administrerende direktør i Telenor Mobil og Telenor Media. Nå skal de sammen sørge for å gjøre BaneTele til en landsdekkende leverandør av bredbåndstjenester og by Telenor skikkelig konkurranse.



Godt forhold

Det er ingen tvil om at de to parhestene trekker i takt. – Vi har alltid hatt et godt forhold, sier Herbern. – Vi jobber godt sammen på mange plan. Han er svært inspirerende, gir personlig frihet, han er oppmuntrende og gir tillit basert i egen trygghet. Uten forkleinelse for noen, vil jeg påstå at Telenor opplevde sin mest kreative fase under Hermansen, sier Herbern.

– Hermansen fikk folk til å løpe, ikke med pisk, men fordi de selv ville det!

Telenor var og er flinke, og har mange fantastisk kompetente folk. De utnytter den posisjonen de har, selv om de også sliter med deler av virksomheten. Som storkunde av Telenor – vi sender hvert år anslagsvis 100 millioner kroner til Fornebu – merker vi det, sier Herbern.

– For å møte Telenor som konkurrent må vi konsentrere oss om de oppgavene som er viktigst for oss. Skal du tjene penger i telekom, må du eie infrastrukturen ende til ende. Der er vi i dag i samarbeid med våre eiere i Bredbåndsalliansen og gjennom avtaler med flere titalls øvrige energiverk.



Utfordringen

Utfordringen for Herbern og hans folk framover blir i første rekke å sørge for å fylle dette vel utbygde høykapasitetsnettet med trafikk. Det første året er i stor grad brukt til å få avtaleverket på plass med aktørene i Bredbåndsalliansen, samt oppgradering og kvalitetsheving i nettet med nødvendig redundans på plass.

– Nå må vi skru på denne enorme fabrikken gjennom et effektivt salgsapparat og sørge for effektiv drift. Ett viktig element i så måte er å få på plass enhetlige IT-systemer. Dette jobber vi intenst med, og er i ferd med å styrke IT-avdelingen.



Penger på bok

Med Bredbåndsalliansens inntreden på eiersiden ble BaneTele tilført 625 millioner kroner. Dermed har Herbern et langt bedre utgangspunkt enn sine forgjengere i direktørstolen.

Det gikk da heller ikke mer enn er par måneder før 100 millioner kroner ble brukt til å kjøpe Broadnet AS. De lever foreløpig atskilt fra BaneTeles øvrige 160 ansatte i Nydalen. Men når nødvendige enhetlige støttesystemer er på plass, vil de gradvis tas mer og mer inn under moderens vinger.



Viktige kontrakter

BaneTele har under radarparet Hermansen/Herberns korte fartstid allerede rukket å signere flere nye kontrakter i store nasjonale infrastrukturprosjekter. Det gjelder ikke minst kontrakten med Nødnettet, Uninetts nasjonale utdannings- og forskningsnett, kontrakten med Nordisk Mobiltelefon Norways bredbåndsnett Ice, samt Networks Norways nye mobilnett.

– Vi er spesielt stolte over kontrakten med Nokia Siemens Networks om utbygging av det nye digitale nødnettet. Dette er nok en bekreftelse på at vi er godt posisjonert for å bidra i slike større utbyggingsprosjekter knyttet til den nasjonale sikkerheten. Vårt landsdekkende fiberoptiske nettverk er i dag bærer av flere nasjonale samfunnskritiske løsninger knyttet til blant annet transport, bank og finans, sier Herbern.



Virkning neste år

Disse kontraktene vil gi seg utslag i regnskap og resultater først for 2008. Likevel kunne Herbern presentere tall som viser en omsetning på 319 millioner kroner og et resultat før skatt på 19,5 millioner kroner for første halvår. Men som eks-direktør Mathias Peter påpeker: – Det hjelper å ha kvittet seg med gjeld som gir 40 millioner kroner i årlige renteutgifter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.