BYGG

– Bare rusk til rassikring

UVISSHET: Det er for stor usikkerhet om hvor det er rasfarlig, mener RIF. Arkivbildet viser et ras ras i Løsberga, sør for Steinkjer.
UVISSHET: Det er for stor usikkerhet om hvor det er rasfarlig, mener RIF. Arkivbildet viser et ras ras i Løsberga, sør for Steinkjer. Bilde: Jon Åge Fiskum
Joachim Seehusen
7. okt. 2011 - 07:18

– Midlene til rassikring i budsjettet blir rusk med tanke på behovet, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.

Regjeringen øker midlene til rassikring i statsbudsjettet med 2,3 prosent fra 2011. Det er bevilget 1.075 milliarder kroner, 538 millioner til fylkesveinettet og resten til riksveinettet.

Stort udekket behov

– RIF har de siste årene kritisert regjeringen for å ikke sette av nok til rassikring av veier i budsjettet. Til tross for en økning de tre siste årene holder det fortsatt ikke, sier Hansteen.

– I fjor brukte jeg den sterke karakteristikken brannslokking om regjeringens bevilgning. Noen vil kanskje mene at det er å ta hardt i, samtidig ser vi at det fortsatt er et stort udekket behov når det gjelder midler til rassikring. Vi får stadig flere rasutsatte steder som skyldes blant annet klimaendringer og økte nedbørsmengder. RIF mener derfor at regjeringen må øke sin satsing ytterligere, samtidig som vi ser at det ikke er mulig å betale seg helt ut av denne utfordringen, sier Hansteen.

Mangler oversikt

En av RIFs kjepphester er behovet for kartlegging.

– Det er viktig å få med en fullstendig kartlegging av både dagens og fremtidige behov, slik at man kan bruke pengene som bevilges på en riktig måte, sier Hansteen.

RIF peker på at 90 prosent av alle veier i Norge er eid av fylkeskommuner og kommuner. På mange strekninger mangler myndighetene oversikt over hvor risikosonen for ras, skred og erosjon er.

Krever kartlegging

Hansteen peker på at bedre kartlegging vil gi kommunene og fylkeskommune et viktig verktøy når de skal beslutte hvordan pengene skal brukes. Det er behov for å skille mellom strakstiltak, det som kan vente litt og det som kan vente lengre. Uten et skikkelig beslutningsgrunnlag er det svært vanskelig for den enkelte kommune eller fylkeskommune å gjøre riktige prioriteringer.

– Samtidig vet vi at det er en knapphet på geologer og geoteknikker. Der er derfor viktig at myndighetene utnytter disse knappe kompetanseressursene riktig. Det gjøres ved å også bruke geologer og geoteknikker til kartlegging og ikke bare på enkelttiltak, sier RIF-direktøren

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.