KRAFT

Ballespark fra Norwea til Borten Moe

Bør ha baller til å gi norsk vindkraft like gode betingelser som i Sverige, mener Norsk vindkraftforening.

 REAKSJONÆRT: Det er reaksjonært av energiministeren å prioritere olje og gass framfor fornybar kraft, mener Norweas administrerende direktør Øyvind Isachsen. (
REAKSJONÆRT: Det er reaksjonært av energiministeren å prioritere olje og gass framfor fornybar kraft, mener Norweas administrerende direktør Øyvind Isachsen. ( Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. juni 2013 - 10:18

Under et energitoppmøte for studenter i Trondheim i forrige uke Borten Moe vil kutte subsidiering av fornybar energi som hadde vært i bruk i Danmark i flere tiår og i Nederland i over 100 år.

Han oppfordret EU til å slutte å subsidiere fornybare energikilder, og mente at offentlige penger burde brukes på å utvikle ny teknologi som for eksempel fangst og lagring av CO2.

– EU må vise baller og få bort denne subsidieringen, den bidrar til å holde prisen på klimakvoter nede og utslippene oppe, sa Borten Moe til Dagens Næringsliv.

Les også: Kan tape 8 milliarder på forsinket linje

– Sponser gammel oljebransje

På Norges vassdrags- og energidirektorats årlige vindkraftkonferanse, som i år arrangeres på Lista, viste Norsk vindkraftforening (Norweas) administrerende direktør Øyvind Isachsen sin indignasjon over uttalelsene.

– Politikerne i våre naboland står i kø for å fronte vindkraft, mens de norske politikerne står i kø for å bekymre seg over hvorvidt norsk gass har en fremtid i tysk Energiwende eller i EUs fremtidige planer. Det at Ola Borten Moe vil beskytte norske gassverdier med uttalelser som at EU må ha baller til å slutte å subsidiere hundre år gammel vindkraftteknologi, blir altfor dumt når han selv sitter og sponser en like gammel oljebransje, sa Isachsen fra talerstolen.

Det Norge trenger er ifølge Norwea-sjefen at den fornybare energien får samme muligheten som oljebransjen til å konkurrere på like vilkår.

Han viste til at beskatningen av vindkraftverk er hardere i Norge enn i Sverige, slik at ellers like bra vindkraftprosjekter risikerer å bli bygget ut i Sverige.

Les også: – For mange dårlige vindkraftprosjekter i Norge

– Reaksjonær

Han siktet også til at ankebehandlingen av vindkraftprosjekter i OED tar for lang tid og ikke prioriteres høyt nok sammenlignet med petroleumsprosjekter.

– Norge må gi fornybar energi den samme muligheten som den gir oljebransjen.  Om EU vil ha fornybar energi, må vi tilby dem fornybar energi. Hvis ikke, risikerer vi å havne i en «kodaksituasjon». Hvis markedet vil ha digitalkameraer, må vi ikke tilby dem kameraer med en 24 bilders filmrull i sorthvitt, farger eller slides. Vi har flere varer enn gass å tilby europeerne, sa han.

Overfor Teknisk Ukeblad utdypet han «ballesparket» på energiministeren.

– Det er latterlig at en mann sier noe sånt når han ikke forstår at han selv bør ha baller til å gi et helt likt nivå for både olje og fornybar. Jeg er veldig bekymret når folk er så reaksjonære som han, og ikke har teft til å se at europeerne vil ha strøm og ikke gass. Men når politikerne sitter i en gasståke er det kanskje ikke så lett for dem å se klart, sier Isachsen.

Les også:

Skei Grande: Katastrofe at folk utdannes til oljejobb  

Finansdepartementet sier nei til oljefradrag for havmøller 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Forsinket kraftlinje truer Nyhamna-utvidelsen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.