KRAFT

– Bakstreversk Ap-sekretær

KRANGEL: Arbeiderpartiets sekretær Raymond Johansen kaller miljøvernerne reaksjonære. De svarer med å kalle Johansen bakstreversk. Bakgrunnen for det hele er striden om norsk oljeproduksjon og klimautslippene den medfører.
KRANGEL: Arbeiderpartiets sekretær Raymond Johansen kaller miljøvernerne reaksjonære. De svarer med å kalle Johansen bakstreversk. Bakgrunnen for det hele er striden om norsk oljeproduksjon og klimautslippene den medfører. Bilde: Foto:Tore Berntsen, Fotoreporter.no
Kjetil Malkenes Hovland
10. nov. 2009 - 14:25

Partisekretær Raymond Johansen (Ap) er misfornøyd med Natur og Ungdoms krav om å skru ned tempoet på norsk oljeutvinning.

– Deler av norsk miljøbevegelse er reaksjonær, sier han.

– Tida har løpt ifra oljeindustri og bakstreverske politikere, repliserer nestleder Ola Elvevold i Natur og Ungdom på organisasjonens nettsider.

– Olje bra for miljøet UTÅLMODIG: – Vi vil ikke legge ned olje- og gassproduksjonen i morra. Men vi må frigjøre ressurser over fra olje til fornybar energi, sier Kari Elisabeth Kaski i Natur og Ungdom.
– Olje bra for miljøet UTÅLMODIG: – Vi vil ikke legge ned olje- og gassproduksjonen i morra. Men vi må frigjøre ressurser over fra olje til fornybar energi, sier Kari Elisabeth Kaski i Natur og Ungdom.

– Olje bra for miljøet

Raymond Johansen hevder at norsk olje skaper et bedre miljø på kloden enn alternativet, til tross for de store CO2-utslippene fra oljen. For etter Norges olje kommer det noe som er mye, mye verre.

– Det er en overforenkling å tro at stopp i norsk olje- og gassproduksjon vil føre til et bedre miljø på kloden. Jeg mener at det vil føre til et dårligere miljø, sier Raymond Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Kan ikke øke produksjonen

Nå slår Natur og Ungdom tilbake, væpnet med ferske tall fra Det internasjonale energibyrået IEAs World Energy Outlook 2009, og deres mest klimavennlige scenario.

– Der må etterspørselen etter fossil energi nå toppen i 2020. Det betyr at vi må legge om nå og ikke utvide vår oljeproduksjon, sier Kari Elisabeth Kaski i Natur og Ungdom til Teknisk Ukeblad.

Les mer om WEO 2009 her

– Må legge om

Natur og Ungdom viser til IEAs advarsler om at dagens trender i energibruken vil føre til at kloden blir seks grader varmere. I IEAs klimavennlige framtidsbilde, 450-scenarioet, legger organisasjonen opp til en storstilt omstilling til fornybar energi.

– Vi vil ikke legge ned olje- og gassproduksjonen i morra. Men vi må frigjøre ressurser over fra olje til fornybar energi, sier Kaski.

Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet
– Vi vil ikke legge ned olje- og gassproduksjonen i morra. Men vi må frigjøre ressurser over fra olje til fornybar energi, sier Kaski. REAKSJONÆR MILJØBEVEGELSE: – Det er en overforenkling å tro at stopp i norsk olje- og gassproduksjon vil føre til et bedre miljø på kloden. Jeg mener at det vil føre til et dårligere miljø, sier Aps partisekretær Raymond Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Tore Berntsen, Fotoreporter.no

– Men har ikke Raymond Johansen rett i at norsk olje fortrenger kull og verre energikilder?

– Jeg har ikke sett noe bevis på det. Vi er med på å opprettholde avhengigheten av fossil energi i stedet for å få til en omstilling til fornybar energi, sier Kaski.

Johansen får IEA-støtte

Men Johansen får delvis støtte fra IEA-direktør Nobuo Tanaka.

– Det å øke investeringene i fossil energi er ikke i konflikt med behovet for å omstille til lavutslippssamfunnet, sier Tanaka i en pressemelding, der han også legger til at selv i 450-scenarioet må oljeproduksjonen i Opec øke.

Det samme argumentet bruker Johansen.

– Denne produksjonen vil bli erstattet av annen oljeproduksjon som slipper ut mer CO2 per tonn. Derfor vil en sterk norsk petroleumsnæring være en forutsetning for å nå verdens klimamål, sier Johansen til ANB.

– Bør fortsatt utvinne olje

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen forfekter et lignende syn i en debattartikkel i dag, hvor han sier at verden trenger olje og gass også i en bane mot togradersmålet. Norge eksporterer hovedsakelig sin olje og gass til rike europeiske land, men statsråden peker likevel på energibehovet til verdens fattige når han argumenterer for å fortsatt produsere olje på norsk sokkel.

«I et slikt perspektiv er det fornuftig og nødvendig at Norge fortsatt satser på olje- og gassutvinning. En slik satsing strider ikke mot en omlegging til en mer bærekraftig energisektor. Tvert i mot er det nødvendig å satse på olje- og gass, på energieffektivisering, på fornybare energikilder og på CO2-håndtering,» skriver Riis-Johansen.

Ifølge IEA trengs det 35 milliarder US dollar årlig for å gi alle mennesker tilgang på elektrisitet i 2030. Dersom alt fortsetter som i dag, vil det fortsatt være 1,3 milliarder mennesker uten elektrisitet i 2030, noe mindre enn i dag.

Vil heller bli klimanasjon

Det internasjonale presset for å produsere mer olje og gass vil trolig bli stort framover, også mot Norge.

– Det er mulig at de norske politikerne opplever at det er vanskelig å stå imot presset. Men det ville være mye viktigere å vise at vi kan gå først som klimanasjon i stedet, sier Kaski.

IEAs 450-scenario krever 10500 milliarder dollar i investeringer, men til gjengjeld blir verden tryggere og energien billigere. Men det er langt fram, sukker Kaski.

– Kan bli deprimert

– Man kan bli deprimert når man ser hva som skal til. De rike landene er så lite villige til å forplikte seg, sier hun.

– Det er ganske mange tusen milliarder som skal til?

– Vi får håpe man utnytter finanskrisen til å vri ressursene over til et annet system. Vi har sett tegn, men så gjerne mer til at man la til rette for en annen energiforsyning, sier Kaski.

Ivrige med kalkulatoren

Det har vært opphetet diskusjon rundt oljeutvinning i nord den siste tiden, og det er lagt fram flere usikre regnestykker om hva dette vil føre til av inntekter og klimautslipp. Statoils direktør Helge Lund sier til VG at feltene Nordland VI og VII kan inneholde 2-3 milliarder fat olje, som kan gi inntekter på rundt 1500 milliarder kroner.

Natur og Ungdom regnet da ut at disse oljemengdene vil gi CO2-utslipp på 1216216216 tonn, eller 22 ganger Norges samlede utslipp i 2008. Organisasjonen kjemper mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.