INNSIKTIT

Bakkenettantennen

18. juni 2008 - 10:45
Vis mer

I disse dager går startskuddet for det digitale bakkenettet i Norge. I løpet av de neste to årene må alle norske bakkenettbrukere over på en digital plattform. Ifølge reklamen er alt du trenger en ny boks mellom TV-antennen og TV-en. En dekoder, eller som stadig flere sier, en settop-boks. Altså en boks som står på toppen av TV-settet, selv om det er dårlig plass for slike på de nye flatskjermene.

Erfaring fra Sverige har vist at det ikke alltid er så enkelt som det påstås. I noen områder har opptil 40 prosent av brukerne av det nye digitale bakkenettet byttet antenne.



Signaler inn

Det er flere årsaker til at så mange har byttet antennen. For det første har mange vanskelige mottakerforhold. For å løse problemene med det er det brukt ulike antenner og filtre for å rette seg inn mot de kraftigste senderne, eller gode signaler som reflekteres fra fjell eller bygninger. Slike filtre gjør seg dårlig i det nye nettet.

I tillegg vil de digitale sendingene være i UHF-området, og det er ikke behov for de gamle VHF-antennene lenger. I dag har mange både VHF- og UHF-antenner som ser ut som dårlig bygde kråkereir. Slike uskjønne konstruksjoner kan trygt erstattes av en ny, både bedre og penere antenne.

Et lite tips til de som helst ikke synes antenner skjemmer husveggen er å male den i husets farger. Bruk billakk. Det fungerer og endrer ikke antennens karakteristikk.



Rett på

Antennen skal peke mot den sterkeste signalkilden (senderen). Mottak av signaler fra sterke reflekser kan være meget krevende og anbefales bare som siste utvei.

Når utskiftingen etter hvert tiltar, kan det være vanskelig å få fagfolk til å gjøre jobben, men de nye settop-boksene for bakkenettet har ofte en signalstyrkeindikator som kan være til god hjelp for å rette inn antennen.

På sendersiden er antennens rolle å oversette et elektrisk signal til et elektromagnetisk felt. På mottakersiden skjer det motsatte. Her fanger antennen opp det elektromagnetiske feltet og oversetter det til en elektrisk strøm.

Slik er det enten signalene som formidles av radiobølgene er analoge eller digitale. Faktum er at alle radiobølgende kan ses på som analoge. Det er måten bølgene er formet, modulert, som gjør at de kan inneholde både analog og digital informasjon.



Exit analog

Utfordringen, som selvfølgelig også består i det digitale bakkenettet, er å gjenskape signalene på mottakersiden nøyaktig slik de var da de ble sendt ut.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

I det nye digitale bakkenettet moduleres bitstrømmen inn i radiobølgene. Selv om de er utsatt for de samme problemer som alle radiobølger i det samme frekvensområdet, gjør sendeteknologien det mye enklere å skille ut det enkelte bit; ettall eller null, enn det var å gjenskape den nøyaktige bølgeformen som ble sendt ut tidligere.

Alle har vel snudd og vendt på en TV-antenne for å eliminere støy og reflekser. De digitale sendingene er utsatt for de samme problemene, men her kan TV-mottakeren skille ut hvilke bits som gjelder fra de som kommer fra støy og reflekser.

Faktisk er denne utskillingen så god at med digital-TV kan nabosendere operere på samme frekvens fordi mottakeren kan skille bits fra den ene som kommer litl før eller etter bits fra den andre. Hvis det samme hadde skjedd med analogt TV, ville mottaket blitt fullstendig ødelagt i grenseområdene mellom senderne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.