NETTARKIV

Kutter automatiseringstrådene

Hugo Ryvik
22. mai 2002 - 14:02

- Vi ser for oss et komplett sortiment med trådløse løsninger for alt fra enkelt utstyr til avanserte systemer. Ikke på alle områder, men der hvor det er klare fordeler med trådløst, sier Snorre Kjesbu, ABBs sjef for utvikling av trådløs kommunikasjon og industriell Ethernet.

Nylig begynte papirfabrikken Stora Gruvön i Värmland å teste mobile operatører - personlige digitale assistenter (PDA), WAP-telefoner og hodesett som skal brukes til å følge med på prosessverdier og alarmer - alt integrert med fabrikkens PC-baserte operatørsystem. Og i en pilotinstallasjon på Volvos karosserifabrikk i Olofström skal en trådløs robot snart i gang med å sveise detaljer til understellet.

Siste produkt i familien er i kategorien enkelt utstyr. På Hannovermessen i april hadde selskapet verdenspremiere på et trådløst system for nærhetssensorer til robotceller og produksjonsautomater. Systemet ble utnevnt av messearrangørene til en av de ti mest innovative produktene som ble vist fram.

Tidlig ute

Første gang ABB demonstrerte bruk av trådløst utstyr for produksjons- og prossessindustri var i oktober 1999 på verdens største automatiseringsmesse - Interkama. Der kommuniserte en bærbar PC via radiosignaler med et styresystem. På Interkama to år senere ble det første produktet lansert; verdens første trådløse signalmoduler for prosesskontroll.

ABB Corporate Research har 40 forskere på trådløs kommunikasjon - halvparten sitter i Oslo, som også leder utviklingen. Resten holder til i Sverige og Tyskland. ABBs linje er å bygge kjøpt teknologi fra andre inn i sine egne produkter. Filosofien er å skjele til parallelle industrier som telekommunikasjon og kontorautomatisering og prøve å tenke annerledes.

- Det gjelder å komme ut av sporet og slutte å tenke i faste baner. Hvis jeg for eksempel spør hvem som er verdens største dekkprodusent, svarer de fleste Goodyear eller Continental. Men verdens største dekkprodusent er faktisk Lego, sier Kjesbu.

Testet i Sauda

I prosessen med å utvikle de trådløse produktene legger ABB stor vekt på å teste utstyret i industrielle miljø. En bilprodusent og en papirfabrikk er nevnt tidligere i artikkelen. I tillegg er det gjort tester i kjernekraftverk, høyspentlaboratorier og smelteverk - blant annet tett ved smelteovnen hos Eramet Sauda Smelteverk.

- Vi ser at trådløs kommunikasjon oppfører seg bra i industrielle miljøer. Dekningen er faktisk bedre enn ventet, hevder Snorre Kjesbu.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

En av de største utfordringene med trådløs kommunikasjon er å redusere energiforbruket, slik at utstyret kan brukes lengst mulig uten å bytte batterier, eller at alternative energikilder kan benyttes - som det roterende 120 kHz magnetfeltet til robotsensorene som ble vist på Hannovermessen.

Stor reduksjon

ABB-ingeniørene klarte kunststykket å få ned robotsensorenes energiforbruk til et gjennomsnitt på seks milliwatt. Med unntak av sensorstatusen - som sjekkes hvert millisekund - "sover" sensorene til det skjer en endring i målesignalet. Da vekkes radioen, som klargjør og sender meldingen, og venter på bekreftelse fra mottageren før den sovner igjen. I tillegg er det en liten effektlagring i sensoren. Mest mulig av det i systemet som krever effekt er flyttet til basestasjonen. En annen sterk side ved løsningen er responstiden, som ligger under 15 millisekunder, ifølge ABBs garantier.

Kjesbu forteller at kommunikasjonsplattformen og strømforsyningsløsningen fra dette systemet skal videreføres til andre trådløse systemer som kommer i fremtiden.

Forskning i ABB:

ABB Corporate Research på Billingstad i Oslo - ledet av Dagfin Brodkorb - har om lag 70 ansatte og utfører anvendt forskning og utvikling av fremtidens produkter for ABB sentralt. Det norske senteret har verdensansvaret for områdene olje og gass samt trådløs kommunikasjon og industrielt Ethernet. I tillegg jobber senteret mye med industriell programvare. Snorre Kjesbu leder trådløsprogrammet, som har 40 ingeniører. 20 sitter i Oslo og resten holder til i Sverige og Tyskland.

Bluetooth:

Radioteknikk i 2,4 GHz-båndet utviklet av IKT-industrien for å erstatte kabler ved overføring av data og stemme. Forstyrrelser unngås ved at systemet hopper mellom forskjellige frekvenser hele tiden under sending. For produksjons- og prosessindustrien må teknikken spesialtilpasses for å kunne styre tidskritiske prosesser som krever forutsigbarhet.

Les mer om trådløse roboter på tekblad.no: http://www.tekblad.no/produksjon/article.jhtml?articleID=13730

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.