IKT

Aviser på farten

14. juni 2001 - 09:28

Ny, digital trykketeknikk gjør at du snart kan kjøpe den samme, ferske avisen over hele verden samtidig.

Et tradisjonelt avistrykkeri trenger et opplag på rundt 5000 kopier for å lønne seg. Førtrykkarbeidet med filmer, plater og montasje setter grensen for minsteopplag. Selv om det er enkelt å sende digitale pdf-filer rundt omkring i verden, blir det for dyrt å trykke mindre opplag i andre byer. Det er dette markedet nederlandske Océ nå tar fatt i med sin teknologi for digitaltrykk.

Fra papirruller

Océ har digitale trykkmaskiner som mates med papir fra rull, omtrent som i tradisjonelle avistrykkerier. Ideen deres er å etablere 30 til 50 digitale avistrykkerier over hele verden som kan kjøre korte serier av etterspurte aviser.

Avistrykkingen er en variant av det som kalles print on demand, eller behovstrykking, som har vokst kraftig i de siste årene, og som nettopp spiser småserieoppdrag fra offsetmarkedet. Avisene trykkes hver dag i henhold til faste avtaler i et nettverk av trykkerier.

Tid og penger

Kostnadene for digitaltrykkede aviser vil ligge rundt 15 kroner i de fleste tilfellene. Sammenliknet med tradisjonell trykking til to, tre kroner pr. avis er dette temmelig kostbart. – Poenget er at denne teknologien åpner et helt nytt marked som ikke har eksistert før, sier leder for Océs divisjon for behovstrykking, Andreas Lübbers. Han tror folk er villige til å betale for dette.

– Et eksempel er markedet for australske aviser i London. På tross av stor interesse for slike, selges det ikke mange. De er rett og slett for gamle når de ankommer, men det vil kunne endre seg med vår digitaltrykk.

Mange aviser har vist stor interesse for det nye konseptet, fordi det gir dem en mye større geografisk utbredelse uten et enormt logistikkapparat.

Gjenfødt kopimaskin

I praksis er det digitale avistrykkeriet en variant av den gode, gamle kopimaskinen. I stedet for at det lysømfintlige trommel belyses av refleksen fra én original, er det en rekke lysdioder som tar seg av saken. Rasterprosessoren i maskinen beregner hvert eneste punkt på siden og får lysdiodene til å blinke i riktig rekkefølge.

Lyset lader et belte elektrostatisk slik at det trekker til seg et termoplastbasert svertepulver. Pulveret overføres til papiret, som mates forbi i kontakt med trommelen, og så smeltes det fast mellom to varme valser.

Océ har gjennom flere år utviklet maskinserien DemandStream som de kjøpte fra Siemens i 1996. – Vi trykker på helt vanlig avispapir ned til en papirvekt på 30 gram pr. kvadratmeter, sier Lübbers, og peker på rullen som står i maskinen. Den der kommer fra Norske Skog.

Digitaltrykkede aviser mangler farger, fordi det vil bli for kostbart Til gjengjeld blir du ikke svart på fingrene når du leser dem.

Fersk i London

Det første digitale avistrykkeriet er nå i drift i London, ved Creative Print Group, og er basert på to DemandStream 8090 maskiner. De er montert etter hverandre og trykker hver sin side av papiret. Hver av maskinene har en kapasitet tilsvarende 700 A4-ark i minuttet med en oppløsning på 600 punkter pr tomme.

I tillegg til selve trykkmaskinene er et digitalt avistrykkeri utstyrt med etterbehandlingsutstyr som kutter opp papirbanen i A2+, eller tabloidformat, og falser dem sammen til ferdige aviser. Antallet aviser i timen vil variere med sidetallet, men trykkeriet i London regner med å kunne produsere 400 aviser med fire ulike seksjoner i timen. Allerede etter et par måneders drift har de avtale med 15 internasjonale aviser.

– Vi har snakket med flere norske interessenter om denne teknologien, men dette er helt i startfasen, sier salgsdirektør Claus Heide i Océ-Norge AS.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.