ROMFART

Atlantis har nådd romstasjonen

Mona Strande
10. juni 2007 - 21:56

Romfergen Atlantis og mannskapet på romferd STS-117 kom frem til den internasjonale romstasjonen klokken 21:36 norsk tid søndag kveld. Det var to minutter tidligere enn planlagt.

Ny ferd - samme oppgave

Mannskapet skal i praksis gjøre akkurat det samme som har blitt gjort på de to siste romferdene til romstasjonen. De skal montere en ny del av romstasjonens tverrgående struktur, på motsatt side av der Christer Fuglesang jobbet i desember i fjor.

De skal også montere et nytt sett solcellepaneler, og folde sammen et gammelt panel som senere skal flyttes.

Sammenfoldingen av solcellepanelet var ikke så enkelt i desember: Mer enn 71 forsøk og én ekstra romvandring måtte til før de fikk foldet panelet skikkelig sammen. Derfor har astronautene nå øvd på ulike metoder for å være sikre på at de får det til.

Besetningsbytte

Etter at arbeidet er utført skal Sunita Williams, som har vært på romstasjonen siden desember, bli med ned til jorden igjen. Astronaut Clayton C. Anderson skal bli igjen som en del av besetningen på romstasjonen. Han hentes av Discovery på romferden STS-120 i oktober.

STS-117 er den 21. romferden til romstasjonen. Atlantis skulle egentlig skytes opp i mars, men etter at den ene drivstofftanken på romfergen fikk bulker under en haglstorm i februar, ble oppskytingen utsatt for å få reparert skadene.

Atlantis ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida natt til lørdag klokken 01:38 norsk tid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.