BYGG

Armeringsstål på rull

KJEMPEBRA: Rikard Jonsson, til venstre, er strålende fornøyd med en armering han kan sparke ut på få minutter. - Kjempebra, sier han. Kollega Jan Håvard Arntsen er enig. - Det blir mindre bøying og kryping, sier han. Bak i bildet Rune Grønvold  fra Bamtec og Jan Erik Karlengen fra Skanska.
KJEMPEBRA: Rikard Jonsson, til venstre, er strålende fornøyd med en armering han kan sparke ut på få minutter. - Kjempebra, sier han. Kollega Jan Håvard Arntsen er enig. - Det blir mindre bøying og kryping, sier han. Bak i bildet Rune Grønvold fra Bamtec og Jan Erik Karlengen fra Skanska. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
14. mai 2010 - 10:32

Med armering på rull kan entreprenørene spare mye arbeidstid. Men rådgiverne er tilbakeholdne. Mange kjenner ikke til det tyske produktet som har vært i salg i Norge siden 2002.

Slik er det på Hundsund på Snarøya utenfor Oslo der Skanska nå bygger første trinn av et leilighetskompleks med totalt 490 boenheter. Opprinnelig var bygget prosjektert med tradisjonell armering. Prosjektledelsen måtte selv be rådgiveren om å skifte til rullearmering.



Sparer 700 000

Rullearmering er prefabrikkert skreddersøm der alle vinkler, utspring eller buete vegger er tatt med. Rullen kommer ferdig fra produsenten og rulles ut på svært kort tid. Deretter kommer en ny rull inn og legges den andre veien. Armeringsstålet er festet med stålbånd som gir lite rom for forskyvninger, dermed blir det lite behov for å feste. Prisen er om lag 15 - 25 prosent høyere enn tradisjonelt armeringsstål, avhengig av kompleksitet.

– Leggingen skal gå tre til fem ganger kjappere, avhengig av hvor mye oppstikk det er. På dette prosjektet der det skal legges 4500 kvadratmeter regner vi at entreprenøren vil spare et sted mellom 300 000 og 700 000 kroner, sier Rune Grønvold, sivilingeniør og markedssjef hos leverandøren Stelsa Steel Service.

Skanska har troen på prefabrikkert rullearmering.

– Vi har brukt det på enkelte prosjekter, men det egner seg ikke over alt. Nå gjennomfører vi tidsstudier. Vi vil nok bruke dette mer, sier Jan Erik Karlengen, driftsleder på Hundsund-prosjektet.



Vegrer seg

I snitt selger ikke leverandøren mer enn 200 tonn hver måned, i de siste månedene har salget vært enda lavere.

– I det her prosjektet gikk det greit siden Skanska ba om det, men det har vært liten interesse fra Rambøll sin side. Det kan se ut som om det er i ferd med å endre seg nå, sier Grønvold.

Det bekrefter Jørgen Stene, avdelingsleder for bygg hos Rambøll i Oslo.

– Ja, for så vidt er det korrekt. Vi har ikke vært klar over produktet. Det var Skanska som gjerne ville benytte det i et par av sine prosjekter. Nå er vi blitt kjent med det, og med leverandøren. Vi kommer nok til å foreslå rullearmering overfor flere byggherrer, sier Stene.

– Det er et problem at rådgiverne er så tilbakeholdne for jo senere rullearmering kommer inn jo mer endringer må til, det er en klar fordel om rullearmering ble valgt tidligere, sier Rune Grønvold.

– Men rådgiverne har ikke vært klar over produktet, sier Stene og gir uttrykk for at leverandøren i stor grad har seg selv å takke for at rullearmering er så lite i bruk.

– Det holder ikke å sende ut e-poster med brosjyrer, de må ta kontakt og vise oss både produktet og fordelene, sier Stene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.