IKT

Apple skyter tilbake

Odd R. Valmot
24. juni 2003 - 16:04

Da Apples yppersteprest Steve Jobs messet for nesten fire tusen av Apples 300 000 registrerte utviklere i San Francisco i går, trakk han som forventet lakenet av tre nye stasjonære PowerMac-modeller.

Jubelen sto i taket. Nå var det ingen grunn til å unnskylde seg lenger for å være Mac-bruker i en Windows-verden.

I mange år har Apple Computer slitt med å forklare at deres prosessor, PowerPC G4, har vært like rask som windowskonkurrentenes Pentium 4. Nå trenger ikke Steve Jobs lenger rigge seg til med spesialfiltre i Photoshop for å få sin maskin til å se flott ut lenger.

Den nye G5-prosessoren på opptil 2 GHz detroniserer det meste fra PC-siden.

I demonstrasjon etter demonstrasjon viste Jobs hvordan den nye toppmodellen kjørte fletta av den raskeste toprosessor Xeon-baserte maskinen som var mulig å få tak i, og som attpå til kostet vesentlig mer enn den nye Mac-en.

For ytterligere å sukre pillen, viser Apple en ny versjon av operativsystemet OS X med kodenavnet Panther, som garantert får selv de mest hardbarkede PC-entusiaster til å sikle.

Det gjorde i det minste TUs utsendte og kollega Ahlert Hysing fra Computerworld. De fulgte seansen på satellittoverføring i Berlin, der Apple hadde trommet sammen europeiske journalister.

Hilsen IBM

Motorola har vært Apples prosessorleverandør i svært mange år, men det amerikanske selskapet sakket stadig mer akterut etter hvert som Intel skrudde opp dampen.

Heldigvis for Apple stammet PowerPC-prosessorens arkitektur fra IBMs Power-serie. Det bød derfor ikke på problemer å melde overgang tilbake til Store blå.

Den nye G5-prosessoren tar utgangspunkt i Power4 som IBM bruker i sine virkelig store servere. Power4 har to prosessorer på samme brikke og G5 benytter en av disse.

I tillegg har den fått "velocity"-delen fra PowerPC som gjør multimedieinstruksjoner mye raskere.

I de siste årene har Apple sakket akterut på en rekke områder, men med de nye maskinene som kommer på markedet i august, har de tatt et kvantesprang.

Det er mer enn prosessoren som er fornyet.

Hele innmaten er redsignet og modernisert langt forbi PC-verdenen. Maskinene får verdens raskeste internbuss på 1 GHz. Apples nye brikkesettet kan koble sammen to prosessorer, som den største modellen er utstyrt med, med full busshastighet på begge.

Maskinene er utstyrt med Seriel ATA for tilkobling av harddisker og de benytter nye PCI-X for å kommunisere med datterkortene og 8X AGP for tilkobling av grafikkortet.

Jobs lovet at de sammen med IBM skal bringe G5 opp til 3 GHz i løpet av året. Ryktene sier at IBM har svært store planer for Power5, som er neste generasjon av G5s moderskip, og da styrtregner det nok ennå flere godbiter ned i eplehaven.

64 bit

Med G5 blir Apple den første produsenten av personlige datamaskiner som går over til 64 bits prosessering. Nå høster de fordelene av at PowerPC hele tiden har vært beregnet på 64 bit, noe som gjør overgangen svært enkel.

Med 64 bit vil datamaskinen kunne adressere et minne som i praksis er ubegrenset, mens en 32 bits datamaskin teoretisk kan adressere 4 GB og i praksis 2 GB. Med et større minneområde vil video og billedbehandling og tekniske beregninger på store datamengder gå mye raskere. De nye maskinene kan ha inntil 8 GB på hovedkortet.

Med en så rask 64 bits prosessor i en billig innpakning og med et Unix-basert operativsystem, ville det overraske om ikke miljøer som trenger tunge tekniske beregninger, og som tradisjonelt har kjørt på dyre Unix arbeidsstasjoner, oppdager den nye 64 bits Mac-en.

Vakkert

Ingen kan designe datamaskiner som Apple, og de nye modellene er ikke noe unntak.

I elegant aluminium skyver de enhver PC i skammekroken. Men designet går også under aluminiumshuden. Apples engelske sjefdesigner, Jonathan Ive - som etter hvert har blitt ganske behengt med alle slags designutmerkelser, har også tenkt nøye over innmaten i boksen.

Den blir temmelig varm når to G5-prosessorer, hver på 80 watt, skal bringes godt under smeltepunktet. Apple har utstyrt de nye maskinene med hele ni vifter, som trekker luften gjennom fire kjølekanaler. En skulle tro at dette ville låte som en høytørke, men maskinene avgir maksimalt 35dB, som er en halvering av tidligere modeller.

Nytt operativsystem

Det er lett å bli entusiastisk når man ser Apples nye operativsystem.

Den nye versjonen av OS X, som er den fjerde siden de lanserte det Unix-baserte operativsystemet for to år siden, har over 100 nye funksjoner og forbedringer.

I tillegg er den blitt raskere. Faktisk ser det ut til at "not invented here" - som Apple nærmest hadde et religiøst forhold til, er dempet betydelig ned til fordel for hva som er lurt. En rekke av forbedringene er tydelig inspirert fra Windows, men alle er sterkt forbedret, og du verden så vakkert det er.

Et eksempel er måten du kan bytte mellom flere brukere på. Her trengs ikke omstendelig utlogging og innlogging på nytt. Du bare velger riktig person fra en nedtrekksmeny og taster inn eventuelle passord, så dreier hele skjermbildet som om det var sidene i en kube, til neste brukers skjermbilde kommer frem.

Apple utnytter grafikkegenskapene til det ytterste i Panther. Alle opplever vel at skjermen fylles av ulike program- og dokumentvinduer. Med et museklikke kan du nå forminske alle vinduene trinnløst slik at du får oversikt over alle og velge akkurat det du vil ha.

Apple har også forbedret måten du kommer til lagringsmedia, enden det er snakk om servere på nettet, disker eller mapper. Alt dukker opp slik som du vil ha det på høyre side av et Åpne-vindu. Det har neppe vært noen bedre måte å navigere i store filsystemer.

Apple har også anstrengt seg til det ytterste for å bli mer kompatibelt med PC-verdenen. De hevder nå at det ikke er noe problem å putte Mac-er inn i et landskap som domineres av PC-er og Windows-baserte servere.

Videokonferanse

Apple slår også et slag for videokonferanse, både gjennom et nytt FireWire-basert videokonferansekamera; iSight, til litt over tusenlappen, og gjennom en ny programvare; iChat.

Vi prøvde en samtale med norske Tone, som jobber for Apple i Cupertino i California på en 200 kbit/s linje. Kvaliteten både på lyd og bilde var meget bra. Lyd og bilde sendes i dobbel dupleks slik at begge parter kan høre og se hverandre samtidig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.