OFFSHORE

Angola- kontrakt for 2 milliarder

8. mai 2003 - 12:00

TotalFinaElf har gitt Aker Kværner oppdraget for undervannsproduksjonssystemene på Dalia-feltet.

Oppdraget omfatter prosjektering, innkjøp og fabrikasjon av alt utstyr til undervannssystemet.

Omkring 800 medarbeidere fra Aker Kværner i Europa, USA og Angola vil være engasjert i prosjektet, som skal ledes fra Kværner Olilfield Products (KOP) kontorer i Oslo.

Betydelige deler av arbeidet skal utføres i lokalt i Luanda. Komponenter til ventiltrær produseres ved KOPs fabrikk i Houston, USA, mens sammenkoblingen skal utføres på Tranby utenfor Oslo.

KOP skal levere 67 ventiltrær og brønnhodesystemer, ni manifolder, to vedlikeholdssystemer samt alle koplingssystemer. Leveransen er delt opp i flere delleveranser der den første består av 42 ventiltrær

Kontrakten inkluderer også assistanse til operatøren i forbindelse med installasjon og vedlikehold samt støtte under hele feltets levetid. Dette arbeidet er ikke inkludert i kontraktssummen nevnt over.

Dypt vann

Dalia-feltet ligger på mellom 1 200 og 1 500 meters vanndyp, 135 kilometer utenfor Angola. Aker Kværner fikk oppdraget med forprosjektering i september 2002.

Installasjon av det første undervannssystemet er beregnet til slutten av 2004, og feltet skal etter planen være i drift i andre halvdel av 2006.

Ifølge informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker Kværner har det tatt noen tid før omfanget av kontrakten ble klar.

- Vi var lenge klar over at vi fikk kontrakten, og har fått beskjed om å starte fabrikasjon. Men hvor mye utstyr vi skal produsere var uklart. Når vi nå har fått vite omfanget, tror vi at dette er en av de aller største kontrakter for undervannsutrusting som noen sinne er inngått, sier Drangeid.

Fabrikasjon og sammenstilling av kontrollkomponentene skal utføres ved KOPs fabrikk i Aberdeen i Skottland. En service- og vedlikeholdsbase vil bli etablert i Angola. Seks manifolder og tilknyttede forsyningssystemer på havbunnen skal bygges ved verftet Lobito Sonament. Opplæring av angolske medarbeidere er en viktig del av prosjektet.

- Nå skal vi gjøre prosjektet til en suksess samtidig som vi bidrar til utvikling av det angolanske engasjementet gjennom teknologioverføring. Vårt viktigste mål nå er å leve opp til forventningene fra TotalFinaElf og Sonangol - både mens vi bygger og leverer utstyret og gjennom feltets levetid, sier direktør for KOP, Raymond Carlsen.



Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.