KRAFT

Anbud kan redde Midt-Norge fra kraftkrise

Ole K. Helgesen
28. sep. 2007 - 07:52

NHO er frustrert over den problematiske kraftsituasjonen i Midt-Norge.

Nå har NHO Trøndelag sendt et brev til Olje- og energidepartementet for å presse fram en løsning i regionen.

I brevet blir statsråden oppfordret til å arrangere en internasjonal anbudsrunde på kraftproduksjon.

Pris avgjør

– Vi vil at myndighetene skal spørre ulike aktører hva de vil ha for å bygge ut kraftproduksjon, og at de som kan sette opp produksjon til lavest mulig pris skal få tilslaget. Det må komme ny produksjonskapasitet på plass i tide før situasjonen kommer helt ut av kontroll og viktige industribedrifter forsvinner, sier Reidar Bye, styreleder i NHO Trøndelag.



Gitte konsesjoner

Det er allerede gitt konsesjon på et konvensjonelt gasskraftverk på Skogn, men det er usikkert om det vil bli bygget ut på grunn av manglende lønnsomhet. Dette har skapt frustrasjon i regionen. Derfor ønsker NHO at konsesjoner som ikke blir realisert skal legges ut på anbud.

Bye tror at det er mange internasjonale aktører som kan være interessert i kraftproduksjon i Midt-Norge.

– Jeg er ikke i tvil om at det vil være interesse for dette blant de internasjonale selskapene. I tillegg vil en slik anbudsrunde legge trykk på de private eierne som nøler med å bygge ut Skogn, sier Bye. Han tror ikke forslaget er i konflikt med energiloven.



Politikerkritikk

– Industrien i Trøndelag kan ikke akseptere en situasjon hvor kraft er en knapphetsfaktor som kan føre til nedstengning i perioder, og med strømpriser som gir regionen langt dårligere konkurransevilkår enn andre deler av landet. Dette får selvfølgelig konsekvenser for den eksisterende industris mulighet for utvikling og satsing i regionen, og regionens attraksjonskraft for ytterligere etableringer, mener Bye.

Organisasjonen er sterkt kritisk til politikernes håndtering av det som i brevet til OED blir kalt en kraftkrise som er skapt av mange års politisk unnfallenhet.

– Staten har et overordnet ansvar for kraftforsyningen og forsyningssikkerheten, på lik linje med annen infrastruktur i et velfungerende samfunn. Konkrete handlinger må iverksettes av regjeringen nå, slås det fast i brevet.

Teknisk Ukeblad lyktes ikke i å få kommentarer fra Olje- og energidepartementet på kravet fra NHO før bladet gikk i trykken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.