MOBIL

Alt om Samsung Galaxy Note

Her er alt du trenger å vite om Samsungs nye monstermobil.

Marius ValleMarius ValleJournalist
5. sep. 2011 - 10:45

Torsdag lanserte Samsung den nye modellen Galaxy Note. Dette er den kanskje mest oppsiktsvekkende mobiltelefonen som er lansert i år. Det sier ikke så rent lite, da 2011 var året som ga oss telefoner med tokjerneprosessor, 3D-skjerm og andre nyvinninger.

Vi har sett nærmere på Galaxy Note, og i denne artikkelen tatt for oss betraktninger rundt telefonen, samlet en rekke videoer av den og ikke minst listet opp de kjente spesifikasjonene.

Gå rett til:



Videoer av Galaxy Note



Spesifikasjonsliste



Om du vil kan du beskrive denne telefonen som en mellomting mellom tablet og mobil, da den har en skjerm på hele 5,3 tommer. Men du kan like gjerne også kalle den en Galaxy S II med større skjerm.

Pennen

For dette er ikke en tablet, men en mobiltelefon. Til forskjell fra andre telefoner som er lansert de siste par årene har den fått en pekepenn. Dette forsvant etterhvert som mobilprodusentene gikk vekk fra resistive trykkskjermer og beveget seg over på den kapasitive trykkskjermtypen, og gikk over til fingervennlige menysystemer.

For å ta det kort: En resistiv skjerm registrerer trykking når skjermen fysisk trykkes inn, mens en kapasitiv skjerm registrerer trykking ved en lett berøring. Tidligere tiders trykkskjermtelefoner hadde ofte lite fingervennlige menysystemer, og en pekepenn gjorde det enklere å navigere i menyene. 

Men det er altså ikke dette som er grunnen til Galaxy Note sin pekepenn. Denne skal brukes til å ta notater og å tegne på skjermen. Det følger med apps som lar deg utnytte denne pennen, blant annet ved at det er mulig å ta notater rett på startskjermen, ta skjermskudd og skrible på disse, og å markere og klippe ut fra disse.

Disse appene går under fellesnavnet S Pen, og Samsung har laget et utviklerverktøy slik at programvareutviklere kan lage nye apps som utnytter pennen.

Selve pennen er belastningsfølsom. Det vil si at du tegner en tjukkere linje ved å trykke pennen hardere mot skjermen, akkurat som med en vanlig penn på papir.

Pennen kan ellers brukes til å navigere i menyene om du ønsker det.

Skjermen

Skjermen fortjener også egen omtale. Galaxy Note har fått en Super-AMOLED-skjerm som Galaxy S II, men det er et par viktige forskjeller her.

Oppløsningen er nemlig 1280 x 800 piksler. Dette er samme oppløsning på Samsungs titommers tablet Galaxy Tab 10.1. Men skjermen er bare litt over halvparten så stor, noe som gir en pikseltetthet på 285 piksler per tomme (PPI). 

Det vil si at det for hver kvadrattomme er 285 bildepunkter, og jo høyere dette tallet er, jo skarpere skjermbilde kan skjermen i teorien produsere. Til sammenligning har iPhone 4 en pikseltetthet på 326 PPI, mens Galaxy S II har 218 PPI.

Skjermoppløsningen gjør at du kan se 720p HD-video i full oppløsning på skjermen. Dette er en skjerm vi enkelt og greit gleder oss til å bli bedre kjent med.

Den andre viktige forskjellen er at det ikke er Super-AMOLED Plus-varianten av skjermen, slik som Galaxy S II har, men Super-AMOLED-varianten som Galaxy S har. I praksis vil dette si at hvert bildepunkt består av færre såkalte subpiksler. Forskjellen kan du se i praksis dersom du holder en Samsung Galaxy S ved siden av en Samsung Galaxy S II. På Galaxy S II er detaljene i bildet klarere.

Super-AMOLED Plus har også bedre lysstyrke enn Super-AMOLED.

Størrelsen

En skulle kanskje tro at en telefon med 5,3 tommers skjerm ville være et beist av en mobil. Og det er selvsagt ikke til å komme unna at denne telefonen er langt større enn hva som er vanlig.

Men Galaxy Note er rimelig tynn med sine 9,65 millimeter. Samtidig er den 8,3 cm bred og 14,7 cm lang og veier 178 gram. Så det er åpenbart ingen småtass, men fortsatt ikke en enorm telefon skjermen tatt i betraktning.

Til sammenligning er Galaxy S II 8,5 millimeter tykk, 6,6 cm bred og 12,5 cm lang, og veier 116 gram. Note er altså 1,7 cm bredere og 2,2 cm lengre, men bare en drøy millimeter tykkere.

Bildet til høyre illustrerer den faktiske størrelsesforskjellen på de to telefonene.

Det er uansett åpenbart at dette ikke er en telefon for alle. Mange vil føle at dette bare blir for stort å ha i bukselomma, og vi ser frem til å få anledning til å prøve ut telefonen i det daglige.

Telefonen er for øvrig laget i plast, og har glass foran skjermen, slik som Galaxy S II.

Maskinvaren

Samsung har gått for samme maskinvare som på Galaxy S II. Det vil si at det er Samsungs egenutviklede systembrikke Exynos om bord i Note.

En viktig forskjell er det imidlertid. Mens Galaxy S II tikker på 1,2 GHz har Note prosessor på 1,4 GHz. Det er snakk om en tokjerneprosessor, noe som i praktiske termer betyr at telefonene har to prosessorer.

Grafikkbrikken er en Mali 400MP. Denne kjenner vi fra Galaxy S II. Vi har testet Samsungs grafikkbrikke mot det som er av konkurrenter, og til dags dato er ingen i nærheten av denne ytelsen.

LES OGSÅ: Ytelsestest av alle tokjernemobilene

Så spørs det selvsagt om den klarer å gjøre jobben like lett på en skjerm som er så høyoppløst som Note sin. 

Jo flere bildepunkter skjermen har, jo større jobb er det for grafikkbrikken å tegne opp hvert enkelt bilde på skjermen. Skjermoppløsningen til Note er 2,6 ganger høyere, og vi kan grovt forenklet si at grafikkbrikken må gjøre en 2,6 ganger større jobb.

Samsung har ellers utstyrt Note med 1 GB arbeidsminne, akkurat som på Galaxy S II. Mye arbeidsminne betyr at telefonen kan kjøre store apps i bakgrunnen uten at det går utover den generelle ytelsen.

Batteriet

En stor og høyoppløst skjerm krever mer strøm enn små skjermer. Her må det mer lys til, og grafikkmaskinvaren må tegne opp flere bildepunkter for hvert eneste skjermbilde som skal vises.

Note kompenserer med et batteri som har kapasiteten 2500 mAh. Og det er ikke rent lite.

Begrepet mAh angir hvor mange timer batteriet kan levere 1 milliampere, og dersom telefonen for eksempel i snitt trekker 150 milliampere vil batteriet vare i 16,6 timer. Batteriet til Galaxy S II har en kapasitet på 1650 mAh. Ved samme last ville det vart i 11 timer. Eksempelet er for øvrig helt tilfeldig valgt.

Enkelt forklart gir altså dette batteriet deg lengre taletid, lengre hviletid og i det hele tatt lengre brukstid ved oppgaver som krever lite strøm, men det vil trolig gå like fort tomt som på Galaxy S II ved tyngre oppgaver da strømforbruket til telefonen generelt blir høyere med en høyoppløst skjerm.

Operativsystemet

En skulle kanskje tro at Samsung var fristet til å gi Galaxy Note tablet-versjonen av Android, men de har gått for Android 2.3 Gingerbread. På toppen av dette har de lagt sitt eget menysystem TouchWiz, som du også finner på Galaxy S II.

De to telefonene vil altså være mer eller mindre like i bruk.

LES OGSÅ: Dette er nytt i Android 2.3 Gingerbread

Når kommer den?

Samsung har annonsert at telefonen kommer i november, og at den skal koste 5700 kroner. Det er altså som forventet en av de dyreste telefonen på markedet vi har med å gjøre.

Dermed tipper vi at den ikke kommer til å selge i så store mengder som Galaxy S II eller andre dyre mobiltelefoner som iPhone 4 eller HTC Sensation. Ikke nødvendigvis på grunn av prisen alene, men kanskje mest fordi dette er et ganske så spesielt produkt.

Størrelsen tipper vi vil være den største motforestillingen de fleste har mot å skaffe seg en telefon som dette.

NESTE SIDE: Videoer av Samsung Galaxy Note i bruk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.